Černý odběr a pozvánka pro zásahovku

Písek – Chatu si opevnil a ploty opatřil cedulemi o umístění různých nebezpečných zařízení, chtěl zřejmě případné návštěvy odradit. Zásahovku si tím „pozval“.




Písečtí kriminalisté, kteří se zabývají hospodářskou trestnou činností, prošetřovali v posledních měsících ojedinělý případ krádeže elektrické energie. Muž (1958), který je podezřelý z černého odběru, si chatu na Písecku, kde trvale bydlí, doslova opevnil a chtěl být ukrytý před zraky z venčí. Ploty osadil cedulemi, které informovali o umístěný nebezpečných zařízení.

Do prošetřování okolností podezřele nízké spotřeby energie se tak společně s píseckými kriminalisty zapojili také kolegové z Jihočeské zásahové jednotky. Vyšetřovatel měl na počátku března připravený příkaz k domovní prohlídce. Vzhledem k tomu, jaké informace muž vyvěsil na ploty kolem pozemku, bylo třeba zajistit bezpečný vstup všem zasahujícím kriminalistům i pracovníkům energetické společnosti. To byla práce pro zkušené policisty ze zásahové jednotky. Dne 2. března nad ránem provedli zákrok a s podporou dronu letecké služby vstoupili na pozemek.

Během rychlé akce se dostali až k chatě a překvapenému podezřelému muži. Následovala zevrubná domovní prohlídka, během které se potvrdilo podezření, že muž důmyslně mechanicky upravil elektroměr tak, že stál i v době, kdy elektrická zařízení v nemovitosti běžela. Kriminalistický technik na místě zajistil stopy, které odeslal k expertízám z odvětví elektrotechnika, mechanoskopie a genetika.

Na základě výsledků znaleckých zkoumání, a všech zjištěných skutečností, vyšetřovatel zahájil dne 26. června 2024 trestní stíhání muže pro trestný čin krádež. Nejméně v době od 20. ledna 2023 do 2. března 2024 měl muž upraveným elektroměrem úmyslně vykazovat jiné hodnoty odběru energie a způsobil škodu za bezmála 200 000 korun.

Vyšetřování případu pokračuje.

( video ze zákroku v odkaze pod článkem)

por. Mgr. Kamila Čuřínová Ingrišová

28. června 2024



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
28.06.2024 09:17



0 +
 

Hlavní zprávy