Drážní úřad blokuje vyjetí vlaků na jindřichohradecké úzkokolejce

Vlaky na jindřichohradecké úzkokolejce měly vyjet v červnu, ale Drážní úřad zatím nevydá osvědčení o bezpečnosti pro JHMD kvůli nedostatkům v žádosti. Řízení bylo přerušeno; žadatel má 90 dnů na nápravu. Osvědčení je klíčové pro reorganizační plán JHMD, které jsou insolventní od října 2022.


Vlaky na jindřichohradecké úzkokolejce, které měly opět vyjet začátkem června, pravděpodobně zůstanou v depu déle, než se původně plánovalo. Drážní úřad totiž zatím nevydá osvědčení o bezpečnosti pro společnost Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD). Důvodem jsou nedostatky v žádosti, které se týkají systému bezpečnosti podle evropských nařízení.

Mluvčí úřadu Pavlína Straková informovala, že řízení bylo přerušeno a zůstane tak, dokud žadatel nedostatky neodstraní. 'Má na to maximálně devadesát dnů, poté úřad proces zastaví,' uvedla Straková. Bez platného osvědčení o bezpečnosti vlaky nemohou vyjet.

Osvědčení o bezpečnosti je klíčové nejen pro samotný provoz, ale i pro plán reorganizace JHMD, které jsou od října 2022 v insolvenci. Tento plán měl předložit věřitel Jan Kysela do 31. května. Nicméně 17. května požádal Krajský soud v Českých Budějovicích o prodloužení lhůty o 120 dnů. Zatím není jasné, jak soud na žádost reaguje, ale Kysela je stále optimistický, že vlaky by mohly začít jezdit v červnu.

Straková popsala, co všechno bylo během řízení posuzováno: 'Jednalo se například o předpisy o provozování dráhy, organizování drážní dopravy, technologie řešení mimořádných událostí, odpovědnost a činnosti na rozhraní mezi provozovatelem dráhy a dopravcem, systém bezpečnosti nebo doložení platných prohlídek a revizí pevných elektrických zařízení.'

Pokud Jindřichohradecké místní dráhy dodají všechny potřebné podklady do 90 dnů, Drážní úřad může po jejich kontrole řízení obnovit a vydat rozhodnutí o osvědčení bezpečnosti do tří týdnů. Odhaduje se, že tento proces může trvat až tři týdny po dodání všech náležitostí. Společnost JHMD je v úpadku od října 2022, kdy také zastavila provoz svých vlaků. Celkové dluhy společnosti dosahují 350 milionů korun.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy