Hipoterapie s Haflingskými Koňmi v Novém Centru Domanína

Nové centrum v Domaníně přináší hipoterapii s haflingskými koňmi. Terapeutická kobylka, o kterou pečuje Jaroslava Bicková, poskytuje péči návštěvníkům, jako je malá Zorka, jejíž pohybový vývoj výrazně zlepšuje. Centrum nabízí i další zooterapie a canisterapie.


V Domaníně vítá s každým dalším návštěvníkem plavá kobylka plemene hafling, která jemně načichává přicházející lidi. Tento přístupový rituál má terapeutický efekt, jak vysvětluje Aneta Šemrová ze sdružení Hafík. Koně cítí, kdo z návštěvníků potřebuje nejvíce lásky a péče a tomu věnuje nejvíce pozornosti.

O tuto terapeutickou kobylku pečuje Jaroslava Bicková, jež zdůrazňuje důležitost jejího fyzického i psychického zdraví pro úspěšnou terapii. Kůň je pečlivě ošetřován na všech úrovních, aby mohl nejlépe pomáhat těm, kdo to potřebují.

Hipoterapii využívá například malá Zorka, které nedávno oslavil roční narozeniny. Lezení a natahování na zádech koně pomáhá jejímu pohybovému vývoji, jak popisuje Aneta Šemrová. Proces podporuje stabilizační systém, posiluje břišní svaly a zároveň poskytuje různé smyslové stimuly.

Otec malé Zorky, Tomáš Petřík, zdůrazňuje pozitivní vliv terapie na jeho dceru. „Pokrok je opravdu značný. Na začátku byla rychle unavená a nezvládla dlouho jezdit, teď už sama udrží rovnováhu a zvládá mnohem delší seance,“ chválí.

Domanín se stává centrem pro zooterapie, což je reakce na potřebu centralizace služeb pro rodiče a děti. Ředitelka sdružení, Jaroslava Bicková, uvádí, že vedle hipoterapie s koňmi se připravují také terapie s hospodářskými zvířaty, jako jsou zakrslí králíci a slepičky. Kromě toho se v centru nabízí i canisterapie se psy.

Nově postavená jurta poskytne potřebné zázemí pro rodiny a děti. Od září zde navíc funguje environmentální kroužek pro děti, což rozšiřuje paletu možností, jak využít přírodu k terapeutickým účelům.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy