Hrdina Peltán možná obdrží Řád bílého lva

František Peltán, hrdina protinacistického odboje, by mohl být oceněn Řádem bílého lva za vynikající velitelskou a bojovou činnost. V letech 1939-1942 pomáhal slavné odbojové trojce Balabán-Mašín-Morávek jako radista a třikrát unikl gestapu.


František Peltán, voják a hrdina protinacistického odboje, se do boje proti nacistům zapojil již v létě 1939. Na začátku svého odbojového angažmá působil jako záložní radista. Americký vojenský veterán pomáhal s přemisťováním radiostanic a byl životně důležitou spojkou šifrovaných zpráv.

Na jaře 1941 ho k sobě přibrali členové slavné odbojové trojky Balabán, Mašín a Morávek. Peltán byl jejich jediný radista a aktivně se podílel na jejich operacích. Postupně dosáhli až na hodnosti generálů, byť byli za první republiky vyššími důstojníky. Před dvěma lety byli tito tři muži vyznamenáni Řádem bílého lva vojenské skupiny. Předseda jindřichohradecké jednoty Československé obce legionářské Karel Ludvík uvedl, že toto vyznamenání Peltánovi právem patří.

Předseda Ludvík připomněl, že Řád bílého lva může prezident republiky udělit za vynikající velitelskou nebo bojovou činnost. 'To je přesně to, co sedí na Františka Peltána. Třikrát neváhal použít zbraň, aby úspěšně unikl před gestapem. V poslední přestřelce však v roce 1942 zahynul. Proto si myslím, že by si vyznamenání zasloužil,' konstatuje Ludvík.

František Peltán byl po osvobození Československa posmrtně vyznamenán Československým válečným křížem 1939. Jeho jméno však na dlouhou dobu upadlo v zapomnění. V roce 2013 byl jmenován do hodnosti kapitána in memoriam za své zásluhy v boji za národní osvobození. 'Byl to hrdina. I když přišel o své spolupracovníky a mohl se ukrýt, stále hledal cestu k dalšímu odboji,' zdůraznil Ludvík, který Peltána oceňuje i za jeho lidskou stránku.

Jindřichohradečtí legionáři navrhli státní vyznamenání pro Peltána již před deseti lety, ale bez úspěchu. 'Nedostal se do užšího výběru, přestože jsme měli podporu tehdejšího předsedy Senátu Milana Štěcha,' doplnil Ludvík.

Seznam lidí, kteří by mohli být 28. října oceněni, nejprve projednává senátní výbor a následně plénum. Konečná rozhodnutí o vyznamenaných přijímá prezident Petr Pavel.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy