Kovosvit v insolvenci - zaměstnanci bez výplat

Kovosvit, tradiční výrobce obráběcích strojů, čelí vážným finančním problémům a podal návrh na insolvenci. Zaměstnanci nedostali výplaty za březen a duben a hrozí odchod většiny pracovníků. Insolvenční soud schválil tříměsíční moratorium, ale věřitelé i odboráři jsou skeptičtí ohledně restrukturalizace.


Kovosvit, tradiční výrobce obráběcích strojů a jeden z největších zaměstnavatelů v regionu, teď čelí vážným finančním problémům. Společnost, která v současnosti patří ruskému investičnímu fondu, podala před několika týdny návrh na insolvenci. Tato situace má značný dopad na zaměstnance Kovosvitu, kteří dosud neobdrželi své výplaty za březen a duben.

„Jsme bez výplat a nějaká vidina toho, že by měly přijít, není. Zaměstnancům už tečou nervy a čekají na konec května, aby mohli odejít,“ uvedl předseda základní organizace odborového svazu Kovo Kovosvit Jiří Ryzka. Pokud zaměstnanci zůstanou ve firmě až do konce května, mohou následně u Úřadu práce nárokovat vyplacení ušlé mzdy nejen za březen a duben, ale i za celý květen.

Doposud už 35 zaměstnanců podalo výpověď, ale reálná hrozba je, že firma přijde o většinu svých zaměstnanců. „To bude velký problém. Majitelé o tom byli několikrát ústně i písemně informováni, prý jsou si toho vědomi, nicméně nestalo se nic pro to, abychom tu lidi udrželi. A teď už je prostě pozdě, protože jde o peníze,“ uvedla personální manažerka Andrea Lammouchi.

Insolvenční soud schválil žádost Kovosvitu o tříměsíční moratorium, které má firmu chránit před věřiteli a poskytnout prostor pro restrukturalizaci a stabilizaci. Tuto snahu však věřitelé zpochybňují. Mezi věřitele patří například firma Elektroprof, které firma dluží 20 milionů korun. Její právník reorganizační plán zpochybnil a tvrdí, že Kovosvit neuvádí žádnou jasnou cestu z problémů.

Šéf kovosvitských odborářů Jiří Ryzka je také skeptický ohledně moratoria. Podle něj v podstatě nic nebylo učiněno. „Čekali jsme nějakou restrukturalizaci a do dnešního dne nic. Nikdo za majitele nekomunikuje, je tu v podstatě úplně mrtvo,“ popsal situaci Ryzka.

Odboráři nemají s kým jednat, protože generální ředitel Kovosvitu v nedávné době rezignoval kvůli nesouhlasu s postupem majitelů firmy. Akcionáři ruského investičního fondu zůstávají anonymní, a skutečně se neví, komu firma patří.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy