Ministerstvo zdravotnictví poprvé spustilo program Triple P. Rodiče se do něj mohou zapojit bezplatně

Ministerstvo zdravotnictví dne 25.9.2021 spustilo světově uznávaný rodičovský program Triple P (z anglického Positive Parenting Program).


Cílem nově zaváděného programu pro pozitivní rodičovství je odborné proškolení zaměstnanců center a následné konání skupinových sezení s rodiči.

Program pro pozitivní rodičovství Triple P (z anglického Positive Parenting Program) je mezinárodně uznávaný program, který učí rodiče, jak budovat pevné rodinné vztahy, zvládat nevhodné chování a předcházet problémům při výchově dětí. Program byl úspěšně testován s tisíci rodinami během více než čtyřiceti let soustavného výzkumu.

U příležitosti zahájení Triple P v České republice uspořádalo 25. září 2021 Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci se Senátem Parlamentu ČR odbornou konferenci. Na setkání vystoupili experti z Norska, Velké Británie, Nizozemí a České republiky.

„Jsem rád, že se Česká republika zařadila po bok dalších zemí, které využívají jeden z nejúčinnějších programů výchovy dětí. Díky Triple P se rodiče naučí, jak budovat silné a zdravé vztahy v rodině,“ říká ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Triple P byl vyvinut klinickým psychologem profesorem Mattem Sandersem a jeho kolegy na australské univerzitě v Queenslandu. Program v současné době využívá více než 25 zemí včetně USA, Kanady, zemí Evropské unie, Íránu, Singapuru a dalších.

Cílem pilotní fáze Triple P v ČR je zlepšení péče o duševní zdraví dětí ve věku 6-12 let. „Jedná se o unikátní preventivní program, jehož úlohou je změnit výchovný přístup rodičů tak, aby se předešlo vzniku problémového chování a emočních problémů u dětí,“ říká senátorka Miluše Horská.

„Program neradí lidem, jakými mají být rodiči. Spíše jim dává jednoduché a praktické strategie, které mohou přizpůsobit svým vlastním hodnotám, přesvědčením a potřebám,“ dodává odborná garantka projektu Lucie Myšková.

V průběhu následujících let budou zaškoleni odborníci ve vybraných centrech v ČR. Ti budou s rodiči pracovat ve formě skupinových sezení. Rodiče se mohou do programu bezplatně přihlásit na emailové adrese: triplep@mzcr.cz

Projekt „Program pro pozitivní rodičovství v České republice „Triple P“ je financován grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci Fondů EHP a spolufinancován ze státního rozpočtu.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy