Na Blatensku policisté zadrželi pachatele vloupání do chalupy

Strakonice – Blatná – Díky včasnému oznámení a výborné spolupráci policejních hlídek na místě byl pachatel dopaden.




V pondělí 1. července 2024 v brzkých ranních hodinách zadrželi blatenští policisté pachatele vloupání do rekreačního objektu v Chlumu na Blatensku. Po půl čtvrté ráno si jeden ze svědků všiml podezřelého pohybu v sousedním stavení. Neváhal, zavolal majiteli, který ihned informaci oznámil na tísňovou linku 158. Policejní hlídka obvodního oddělení Blatná byla na místě za pár minut, kdy byl pachatel stále uvnitř objektu. Na místo se dostavila také hlídka obvodního oddělení Radomyšl. Policisté zvolili dle získaných informací taktiku a objekt obklíčili ze všech stran. Na místo byl ještě povolán policejní psovod. Pachatel po chvíli začal z chalupy vylézat oknem, kdy ho blatenská policejní hlídka zadržela. Po dojezdu psovoda policejní pes prohledal ještě okolní i vnitřní prostory, aby vyloučil, že pachatel s sebou neměl žádné další komplice. Zadržený podezřelý muž je 63letý zkušený recidivista z okresu Bruntál s bohatou trestní minulostí, kdy se opakovaně dopouštěl majetkové trestné činnosti a brány věznice opustil naposledy v polovině června tohoto roku.

Do Jihočeského kraje přijel vlakem, kde navštívil Strakonice, Blatnou, odkud pokračoval pěšky do obce Hajany a do Chlumu. Do chalupy se vloupal v nočních hodinách. Místnosti chalupy prohledal, přeházel zařízení a odcizil věci za téměř 60 000 korun. Předmětem jeho zájmu se staly řetízky, stříbrné růžence, sto padesát let stará hasičská přilbice, starobylé nástěnné hodiny, fotoaparát, obrazy, měděná konvička, německá dýka z druhé světové války a další věci.

Během výslechu policistům přiznal, že se v obci vloupal ještě do jedné chalupy, kde odcizil dvě láhve alkoholu. Policistům ale lhal, že do obce přijel autem, které zaparkoval někde mezi obcemi Chlum a Hajany. Policisté si proto na pomoc povolali policejní dron letecké služby, pomocí kterého prohledali okolní louky a lesní porost, žádné auto však nenašli. Na kraji lesa objevili místo, kde podezřelý muž bivakoval. Na zemi ležel pohozený spacák a batoh s osobním věcmi i láhvemi od alkoholu. Podezřelý muž skončil v policejní cele a policisté mu sdělili obvinění z přečinů krádeže a porušování domovní svobody. Na obviněného dnes Okresní soud ve Strakonicích uvalil vazbu.

Policisté informují o zvýšeném počtu vloupání do rekreačních i rodinných domů v letních dnech a připomínají základní pravidla při odjezdu z domova na dovolenou. Sousedská výpomoc – požádejte souseda, kterému důvěřujete, aby vám v době vaší nepřítomnosti kontroloval nemovitost a v případě jakéhokoli podezřelého pohybu neprodleně volal linku 158. Lepší okamžitá policejní kontrola než vykradený dům. Pořízení si elektronického zabezpečovacího zařízení - škody způsobené při krádeži vloupáním jdou mnohdy do desítek tisíc korun a jsou vyšší, než by stálo pořízení účinného zabezpečovacího zařízení. Informace na sociálních sítích – neupozorňujte na svou nepřítomnost na sociálních sítích a nechlubte se okolí odjezdem na dovolenou. Volání tísňové linky 158 - pokud po návratu domů zjistíte, že se k Vám někdo vloupal, nikdy nevstupujte sami dovnitř. Neprodleně volejte linku 158. Před příjezdem policistů z taktických důvodů do objektu nevstupujte a neuklízejte. Mohli byste tak zničit stopy, které pachatel na místě zanechal, a které jsou pro kriminalisty důležité.

Rady nepodceňujte a nezapomínejte na ně. Nedejte zlodějům šanci a mějte pohodovou a klidnou dovolenou bez zbytečných problémů.

por. Mgr. Jaromíra Nováková, st.pis@pcr.cz
3. července 2024


Hrady.cz - letní kulturní festival 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
st 03.07.2024 10:11



0 +
 
Hrady.cz - letní kulturní festival 2024

Hlavní zprávy

 

Vizovické Trnkobraní 2024