Norovirus na táborech: 21 nakažených, tábor zrušen

Jihočeši zažili v prvních červencových týdnech střevní infekce na letních táborech. Záchranáři zasahovali a transportovali 21 pacientů. Hygienická stanice potvrdila nákazy noroviry kvůli užitkové vodě. Skautský tábor na Jindřichohradecku musel kvůli infekcím skončit předčasně.


Na jihu Čech došlo během prvních červencových týdnů k několika případu střevní infekce, které zasáhly účastníky letních táborů. Jihočeské záchranářské týmy musely na místě poskytovat přednemocniční neodkladnou péči, včetně infuzní terapie a podávání léčiv přes zajistěné žilní vstupy.

Záchranáři přistoupili k transportu 21 pacientů do nejbližších zdravotnických zařízeních, jako jsou nemocnice v Českém Krumlově, Jindřichově Hradci, Táboře a Jihlavě. 'Podobné události řešíme v létě každoročně,' uvedla mluvčí jihočeských záchranářů Zuzana Fajtlová.

Krajská hygienická stanice Jihočeského kraje v Českých Budějovicích informovala o nárůstu případů nákazy spojených se zvracením a horečkami. U jednoho z 19 hospitalizovaných dětí byla laboratorně potvrzena přítomnost norovirů, což podle všeho bylo způsobeno konzumací vody z umývárny, kde je pouze užitková voda.

Za tato pochybení dostal provozovatel skautského tábora na Jindřichohradecku napomenutí. 'Právě v tomto táboře se objevil výskyt gastrointestinálních potíží u 37 z celkového počtu 81 účastníků, což vedlo k předčasnému ukončení tábora,' uvedla ředitelka krajské hygieny Kvetoslava Kotrbová. Přesná příčina obtíží však zůstává neznámá.

Podobnými problémy trpěli i účastníci dalšího tábora na Jindřichohradecku, kde se rekreovalo 60 osob, z toho 42 dětí. V tomto případě zaznamenali postupné zdravotní potíže 20 dětí a tři vedoucí a u třech z pěti hospitalizovaných byla v nemocnici potvrzena pozitivita na noroviry.

Situaci na táboře řešili hygienici nařízením protiepidemických opatření, dezinfekcí místního zdroje pitné vody a vodního rozboru. Na třetím táboře na Táborsku musela hygienická stanice zasahovat také. Zde se rekreovalo sto dětí a krátkodobé potíže mělo celkem 47 osob, z toho 44 dětí. Kromě ukončení tábora proběhlo i ohniskové desinfekce a důkladný úklid prostor.

Jihočeští hygienici v červenci evidovali 307 zotavovacích akcí a 56 jiných podobných akcí, což jsou menší tábory do 30 dětí. V rámci kontrol provedli již 106 kontrol. Loni se v Jihočeském kraji rekreovalo na 357 táborech celkem 38 400 dětí, letos je zatím nahlášeno celkem 363 tábora pro 37 506 dětí.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy