Nový obchvat D3 u Českých Budějovic: Rok bez poplatku

Ministerstvo dopravy oznámilo, že nový dálniční obchvat Českých Budějovic na dálnici D3 bude po dobu jednoho roku bez poplatku. Výjimka byla udělena na žádost hejtmana Martina Kuby. Monitorování prvního roku provozu určí další kroky.


Ministerstvo dopravy oznámilo, že nový dálniční obchvat Českých Budějovic, který bude součástí dálnice D3, bude zatím pro řidiče bez poplatku. Výjimka, která má platit po dobu jednoho roku, byla udělena na žádost jihočeského hejtmana Martina Kuby (ODS).

Kuba uvedl, že je spokojen s tím, že ministerstvo uznalo jeho argumenty. Během prvního roku provozu se bude monitorovat dopad obchvatu na dopravu ve městě, na základě čehož se rozhodne o dalším postupu. Hejtman věří, že se tím jednoznačně prokáže důležitost obchvatu pro celou aglomeraci a že výjimka z placení poplatků je opodstatněná.

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) označil rozhodnutí za výsledek racionální diskuze, která zohledňovala historický kontext, projednávání a prosazování celého dálničního úseku, ať už šlo o průtah nebo obchvat Českých Budějovic.

Obchvat by měl být otevřen pro veřejnost do konce tohoto roku. Hejtman Kuba zdůraznil, že zavedení poplatku by vedlo k tomu, že mnoho řidičů by nadále využívalo městské komunikace. „Denně se v Českých Budějovicích pohybuje téměř 200 tisíc lidí. Pokud by nemohli bezplatně využívat dálniční obchvat, městské komunikace by zůstaly přetížené,“ upozornil Kuba.

Stavba obchvatu zahrnuje úsek od sjezdu na Úsilné na 131. kilometru až po sjezd na Roudné na 141. kilometru. Po dokončení obchvatu a dalších částí dálnice na konci letošního roku bude možné po D3 projet od Tábora až po Kaplici na Českokrumlovsku.

V současnosti je v provozu přibližně 70 kilometrů dálnice D3, která propojí Prahu s Českými Budějovicemi a rakouskými hranicemi. Celková délka dálnice bude 170 kilometrů a Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) plánuje její kompletní dokončení do roku 2031.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy