Podnikání v Česku zažívá v roce 2024 mimořádný růst

Meziroční nárůst nových společností činí 4 %. Na každých 10 zaniklých firem připadá 25 nových. Roste i počet živnostníků, za první tři měsíce roku jich přibylo 23 000. Firmám se daří, klesá počet bankrotů. Nejvíce nových firem vzniká v sektoru výroby a rozvodu elektřiny. Spotřebitelský optimismus roste.


Podnikání v Česku zažívá v roce 2024 mimořádný růst. Ačkoli se tempo v květnu mírně zpomalilo, výsledky prvních pěti měsíců roku ukazují na meziroční nárůst nových společností o 4 procenta. 'Jedná se o nejlepší čísla za poslední tři roky,' uvedla Věra Kameníčková, analytička Czech Credit Bureau.

Zajímavým indikátorem tohoto růstu je poměr nově vzniklých firem k těm, které zanikly. V únoru a březnu připadalo na každých 10 zaniklých společností 25 nových, což signalizuje vysoké tempo. Rovněž počet osob podnikajících na vlastní pěst roste. Za první tři měsíce roku začalo podnikat 23 000 živnostníků, což představuje meziroční nárůst o více než 2 300.

Podnikání se daří i navzdory měrám bankrotů v okolních zemích. 'Firmám v Česku se letos daří. Pozorujeme nejen růst nově vznikajících společností, ale také pokles zániků a nízký počet bankrotů,' komentovala Věra Kameníčková. Sektor, kde se firmy nejrychleji množí, je výroba a rozvod elektřiny, plynu a tepla. Na 10 zaniklých subjektů zde připadalo průměrně 206 nových.

Spotřebitelský optimismus rovněž přispívá k boomu. Ekonom Miroslav Zámečník z České bankovní asociace zdůrazňuje, že rostoucí ochota spotřebitelů utrácet motivuje lidi k zakládání nových podniků. 'Spotřebitelský optimismus roste. Lidé více utrácejí, což vytváří poptávku a zároveň motivaci k zakládání nových firem,' uvedl Zámečník.

Podle analýzy za posledních 12 měsíců vzniklo v Česku 29 237 obchodních společností, z toho polovina v Praze. Nejrychleji se však firmy zakládaly ve Zlínském kraji, kde na 10 zaniklých připadlo 32 nových. 'Zlín vždy generoval silné podnikatelské prostředí a tradice zde stále přetrvává,' uvedla Renata Brázdilová, ředitelka Krajské hospodářské komory Zlínského kraje.

Změny také odrážejí regionální rozdíly. Na Karlovarsku a Ústecku, které sousedí s Německem, byl růst nejpomalejší. 'Je logické, že kdo na Slovensku hledá stabilní prostředí pro podnikání, zvolí Česko. Pro Slováky jsme Západ, který znamená stabilitu,' vysvětlil Zdeněk Zajíček, prezident Hospodářské komory.

Česká ekonomika v první čtvrtletí roku dle Českého statistického úřadu meziročně vzrostla o 0,4 procenta. Růst způsobilo zvýšené spotřebitelské výdaje a zrychlení exportů. Inflace v březnu dosáhla 2 procent, což je výrazně méně než v roce 2023 a na stejné úrovni jako v únoru.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy