Temelín zahajuje odstávku druhého bloku kvůli stabilizaci turbíny

Jaderná elektrárna Temelín zahájila plánovanou odstávku druhého bloku kvůli úpravě turbíny, která vyžaduje stabilizaci chvění. Změna vodorovného vedení turbíny eliminuje nedávné zvýšené chvění. Akce neovlivní dodávky elektřiny.


Jaderná elektrárna Temelín v pátek brzy ráno zahájila několikadenní plánovanou odstávku druhého bloku. Hlavním důvodem této plánované technické přestávky je úprava turbíny, jejíž chvění vyžaduje stabilizaci.

Energetici se zaměří na úpravu vodorovného vedení turbíny, což jí umožňuje posun po prohřátí. Současné nastavení vedení má minimální vůle, což vedlo k nedávnému zvýšenému chvění. To způsobilo krátkodobou přerušení výroby elektřiny minulý týden.

'Jedná se o předem oznámenou a naplánovanou akci, která nebude mít vliv na dodávky elektřiny,' uvedl mluvčí jaderné elektrárny Marek Sviták. Výsledky kontrol provedených v minulých dnech ukázaly potřebu nastavení vůlí vedení, což by mělo stabilizovat chvění turbíny na žádoucích provozních hodnotách.

Navzdory chvění, které je součástí provozu všech točivých strojů, elektrárna nadále funguje dle očekávání. Temelín letos už vyprodukoval 8,9 terawatthodin (TWh) elektřiny, přičemž za celý loňský rok činila produkce 16 TWh. Do modernizace elektrárna letos investuje celkem 4,1 miliardy korun.

Jaderné elektrárny, včetně Temelína, představují některé z nejzabezpečenějších míst v České republice, schopných odolat nejen technickým poruchám, ale i extrémním událostem, jako jsou teroristické útoky nebo zemětřesení.

Aktuální odstávka druhého bloku Temelína je důkazem, že bezpečnost a efektivita zůstávají prioritou pro české energetiky, kteří pravidelně monitorují a optimalizují provozní podmínky svých zařízení, aby zajistili spolehlivost dodávek elektřiny.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy