V poslední době je stále obtížnější najít kvalitní praxi pro studenty kuchařských oborů. Jindřichohradecké střední odborné učiliště se proto rozhodlo řešit tuto situaci vlastním zdrojem – budovou školní restaurace, kde žáci kuchařství budou mít možnost získat potřebné zkušenosti v praxi.
„Bude tu celá učňovská restaurace se vším, co k tomu patří,“ sdělil ředitel Střední odborné školy a středního odborného učiliště v Jindřichově Hradci, Karel Chalupa. V současnosti mají studenti velké potíže se sháněním praxe v běžných podnicích. To má za následek, že mnoho žáků nedostává odpovídající příležitosti k rozvíjení svých dovedností a přípravě na budoucí povolání.
„Pořád hledáte nějaké firmy, které by žáky vzaly na odborný výcvik, a nakonec zjišťujete, že počet těch firem se začíná rapidně blížit nule,“ popisuje problém ředitel Chalupa. Tuto situaci potvrzuje i učitelka odborného výcviku Jana Vosiková: „Myslím, že se praxe shání čím dál hůř. Spousta restaurací zavírá a Jindřichohradecko není zase tak velké.“
Kromě nedostatku praxí se také často setkáváme s tím, že studenti, kteří praxi získali, nepracují na pozicích, které by jim umožnily získat potřebné dovednosti a zkušenosti. „Myjí nádobí, dělají spíš takové práce. Samozřejmě něco jiného je učeň v prvním ročníku, který nic neumí, ale žák třetího ročníku už by se měl zapojit,“ upozorňuje Jana Vosiková.
Tento problém si uvědomil i Jihočeský kraj a začal jej řešit. „Nechceme dávat studenty úplně do každého podniku, chceme, aby ta praxe byla kvalitní. Zrovna kuchařina a vůbec gastroobor je něco, co jako kraj hodně podporujeme, protože jsme turistický kraj. Takže jsme sáhli k tomu, že budujeme vlastní gastrostudio pro výuku,“ vysvětluje náměstek hejtmana pro oblast školství Pavel Klíma.
Jihočeský kraj plánuje učňovskou kuchyni nabídnout i veřejnosti: „Jestli se provoz osvědčí, rádi bychom to překlopili v jakousi studentskou restauraci, která by sloužila i pro veřejnost,“ uvádí Pavel Klíma. To by mohlo přispět také k pokrytí nákladů na provoz.
Investice do vybudování cvičného pracoviště pro budoucí kuchaře na učilišti v Jindřichově Hradci činí zhruba 16 milionů korun. V řešení tohoto problému tak vidíme novou možnost k zajištění kvalitní praxe pro studenty, kteří se chtějí stát profesionálními kuchaři.