Varroáza ohrožuje včelstva - včasné kontroly jsou klíčové

Kvůli teplému jaru došlo letos k nadměrnému vylíhnutí nebezpečného roztoče kleštíka ve včelích úlech. Tento parazit, který způsobuje onemocnění varroázu, může vést k masivním úhynům včel.


Jaro přišlo letos dříve, což neznamená jen radost z kvetoucích stromů, ale také výzvu pro místní včelaře. „Rozvoj včelstev a plodování začalo dříve, což umožnilo roztoči varroa stihnout více rozmnožovacích cyklů,“ řekl včelař Petr Texl z Černivska u Blatné. Včelaři by tak měli zvýšenou pozornost věnovat monitoringu včelstev na přítomnost těchto nebezpečných parazitů.

Jedna z metod, jak na roztočí napadení přijít, spočívá v kontrole voskové drtě ze dna úlu. „Vytáhneme podložku z úlu. Jestliže na ní najdeme voskovou drť a mezi tím roztoče, máme jasný signál, že jsou včely napadené,“ vysvětlil Texl. Další možností je kontrola trubčího plodu na stavebním rámku. „Napíchneme plod a pokud je včelstvo zasaženo, objevíme tam roztoče,“ dodává včelař.

Letos by měly být tyto kontroly častější. „Každé dva až tři týdny bychom měli trubčí plod zkontrolovat, jestli se invaze nerozšířila,“ zdůraznil Texl, který varuje před možným výrazným nárůstem počtu roztočů po letním slunovratu, tedy po 20. červnu. „Jakmile se překlene slunovrat, včelstva začnou slábnout a připravovat se na zimu. Nejsilněji napadené kolonie budou kolabovat a ostatní včelstva si od nich mohou přinést roztoče,“ upozorňuje.

Osud včelstev záleží nejen na častých kontrolách, ale také na včasném zahájení léčby nakažených včel. „Nárůst roztočů je obrovský. Je doporučeno potlačovat jejich počet pomocí přípravků až v době, kdy se už nevytáčí med a nastane bezplodé období,“ podotkl František Krejčí, tajemník Českého svazu včelařů.

Včelaři by se měli na intenzivní monitoring varroázy zaměřit až do chvíle, kdy přestanou jejich včely létat. Jde o záležitost klíčovou pro udržení zdravých včelstev, která jsou nezbytná pro opylování rostlin a zachování biodiverzity v krajině.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy