Vyhláška o vlčí regulaci v Jihočeském kraji budí kontroverze

Nová vyhláška o regulaci vlčí populace v jižních Čechách vyvolala různé reakce. Zatímco někteří ji považují za nezbytnou pro ochranu hospodářských zvířat, ochránci přírody ji kritizují. Speciální pohotovostní štáb bude schvalovat zásahy, přičemž usmrcení vlka bude krajním řešením. Výrok vyvolal obavy o soulad se zákonem a nezávislost štábu.


Nově vydaná vyhláška v jižních Čechách zaměřená na regulaci chráněné vlčí populace vyvolala rozporuplné reakce. Zatímco někteří vidí tento krok jako nezbytný pro ochranu hospodářských zvířat, ochranci vlka protestují proti nařízením, která podle nich jdou proti principům ochrany přírody.

Vyhláška se zabývá podmínkami, za kterých může být vlk zbaven statusu ochrany ohroženého druhu. Opatření směřují k postupnému a opatrnému zásahu, kdy usmrcení vlka je poslední možností. Schvalovat zásahy bude speciální pohotovostní štáb, kterému předsedá Agentura ochrany přírody a krajiny (AOPK). V tomto štábu zasednou mimo jiné myslivci, policisté, zástupci místních samospráv a veterináři.

Jednatel Okresního mysliveckého spolku v Českém Krumlově, Jaromír Nosek, se vyjadřuje kriticky: „Přijde mi to příliš komplikované. V sousedním Rakousku vlky s problematickým chováním likvidují okamžitě a bez složitého posuzování.' Na druhou stranu myslivci a chovatelé hospodářských zvířat rozhodnutí vesměs vítají s tím, že aktuální opatření považují za zbytečně zdlouhavé.

Opoziční hlasy upozorňují zejména na nesoulad vyhlášky se zákonem o ochraně přírody a krajiny. Mají také námitky proti nedostatečné specifikaci opatření, jako je například pravidelná kontrola lokalit. Zoo Tábor, Hnutí Duha, Calla a iniciativa Hlas zvířat vyjádřili své nesouhlasné stanovisko během přípravy vyhlášky. Již dříve Zoo Tábor iniciovala petici proti podobné vyhlášce v Královéhradeckém kraji, kterou podepsalo jedenáct tisíc lidí.

Ředitel Zoo Tábor, Evžen Korec, upozorňuje: „Vlk obecný je chráněný jako ohrožený druh, jeho zabití je dle zákona trestným činem.' Ochránci vlka tvrdí, že tato zvířata hrají klíčovou roli v regulaci přemnožené volně žijící zvěře a mají své místo v naší krajině. Rovněž vyjadřují obavy ohledně nezávislosti pohotovostního štábu.

Petr Lhotka z odboru životního prostředí jihočeského krajského úřadu připomíná, že podobné vyhlášky již platí například v Libereckém a Královéhradeckém kraji. „V Rakousku je regulace vlků řešena jinak, preferují tam více vlastnická práva,' dodává Lhotka.

Jaromír Nosek informuje o vysokých škodách, které vlci způsobili na Hornoplánsku u Lipna a v okolí Malont na Kaplicku. „Některé smečky vlků ztrácejí plachost a způsobují značné škody chovatelům ovcí,' říká Nosek. Farmář Václav Lhotka přichází po útocích o desítky ovcí a nechce vlky „krmit', jak sám říká.

Podle Jihočeské vyhlášky regulační opatření nesmějí zasahovat do vojenských prostorů, chráněných krajinných oblastí, národních parků a rezervací. Platnost nařízení je stanovena do 31. ledna 2033.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy