Zahájení houbařské sezóny vedlo i k prvním otravám

Houbaři si spletli jedovatou muchomůrku tygrovanou s jedlou růžovkou, což vedlo k hospitalizaci ve českobudějovické nemocnici. Mykolologové varují před nebezpečím smrtelných druhů, jako je muchomůrka zelená.


Otrava muchomůrkou: Neopatrnost houbařů vyústila v hospitalizaci

Houbaři si spletli jedovatou a halucinogenní muchomůrku tygrovanou s jedlou muchomůrkou růžovkou, známou také jako masák. Bohužel jejich omyl vedl k hospitalizaci ve českobudějovické nemocnici, kde byli oba pacienti převezeni záchrannou službou na jednotku intenzivní péče (ARO).

Podle mykoložky Libuše Kotilové není jedovatých hub tolik druhů, aby se nedaly bezpečně rozpoznat. Upozorňuje však na důležitost znalosti nejnebezpečnějších druhů, mezi které patří muchomůrka zelená, jízlivá a jarní. „Jedna plodnice muchomůrky zelené dokáže usmrtit dva dospělé lidi,“ varuje Kotilová.

Otrava muchomůrkou zelenou je velmi zrádná a její příznaky se často objevují až s odstupem času. Po prvotních trávících obtížích, jako jsou zvracení a průjem, člověk zažívá krátkodobou úlevu. Druhá, smrtící fáze však znamená neodvratitelnou toxikaci jater, která často končí úmrtím.

Houbaři by měli velmi pečlivě rozlišovat různé druhy hub a v případě nejistoty raději nekonzumovat nalezené exempláře. Dobrá orientace v mykologii může znamenat rozdíl mezi zdravím a vážným ohrožením života.

Prevence je klíčem k bezpečnému houbaření. Mykologové doporučují začátečníkům studovat houby z důvěryhodných zdrojů a nebrat na lehkou váhu rizika spojená s konzumací neznámých druhů.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy