Průvodce na hradech a zámcích vítán! Zájem o tuto práci stoupá!

Tereza Brzáková působí již desátou sezonu jako průvodkyně na zámku Hluboká. Brigádníci jsou nabíráni od ledna, přičemž vrchol turistické sezony je v červenci a srpnu. Uchazeči s více jazyky jsou preferováni, přičemž největší poptávka je po angličtině a němčině.


Desátá sezona na Hluboké: Tereza Brzáková pokračuje ve své brigádnické kariéře

Tereza Brzáková se na zámku Hluboká objevuje již desátou sezonu. Své průvodcovské zkušenosti začala sbírat v roce 2015, když byla ještě studentkou vysoké školy. „Pravidelně se vracím o víkendech a během letních prázdnin,“ svěřila se Tereza.

Každý rok začínají památkáři hledat brigádníky již v lednu. „Obvykle máme potřebný počet brigádníků zajištěný na jaře,“ uvádí Hana Lamačová, která je zodpovědná za jejich nábor na Hluboké nad Vltavou. Hlavní nápor bývá během července a srpna, kdy všechny turistické trasy jsou otevřené. „Na hlavní trasu se chodí každých sedm až osm minut, na vedlejší trasy po půl hodinách. Na den potřebujeme asi čtrnáct průvodců, z toho devět jsou brigádníci,“ dodává Lamačová.

Jednou z výhod pro zájemce o tuto práci je jejich jazyková vybavenost. „Preferujeme uchazeče se znalostí více jazyků. Nejvíce potřebujeme angličtináře, ale aktivně hledáme i němčináře, jelikož německé skupiny u nás patří k nejčastějším,“ vysvětluje Lamačová. Spojili se proto například se studenty pedagogické fakulty, budoucími učiteli němčiny.

Ředitel jihočeských památkářů Petr Pavelec upozorňuje na nový trend, kdy o pozici průvodců mají zájem i starší lidé. „Vedle studentů se objevují i senioři nebo činní učitelé. Dokonce i právníci v seniorském věku, kteří se cítí fyzicky i mentálně v kondici a práce na zámcích jim přijde zajímavá,“ říká Pavelec. Dodává, že tato práce nabízí ideální možnost procvičení veřejného vystupování a zvládání nekomfortních situací.

Novou výzvou při plánování směn je novela pracovního zákoníku, která zaměstnávání brigádníků komplikuje. „Nová legislativa zvýšila nároky na proplácení dovolených pro pracovníky na dohodu, což způsobuje další administrativní a finanční zatížení,“ potvrzuje Pavelec. Dodává, že se jedná o značnou komplikaci.

Mzdové ohodnocení sezónních pracovníků na jihočeských památkách se pohybuje kolem průměru 150 korun na hodinu. Během roku se na hradech a zámcích vystřídají stovky brigádníků na různých pozicích.


Hrady.cz - letní kulturní festival 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Hrady.cz - letní kulturní festival 2024

Hlavní zprávy

 

Hrady.cz - letní kulturní festival 2024