První případy Lymeské boreliózy

Jihočeská profylaktické opatření proti lymeské borelióze, nakažlivé chorobě přenášené klíšťaty, se stávají důležitější po zaznamenání prvních případů onemocnění. Lymeská borelióza může způsobit problémy se klouby a srdcem.


První případy lymeské boreliózy, nakažlivé choroby přenášené klíšťaty, byly letos zaznamenány Jihočeskými hygieniky. Vzniká otázka, jak se před touto nemocí chránit a co o ní vědět? Čtěte dále, abyste byli dobře informováni a připraveni.

Lymeská borelióza se zařadila na pořad jednání Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje poté, co loni bylo evidováno 518 případů tohoto onemocnění. Letos již zaznamenali své první případy, což poukazuje na potřebu zvýšené prevence v boji proti klíšťovým infekcím.

Podle zdravotníků je lymeská borelióza méně vážná nemoc, ale může způsobit potíže s klouby nebo srdcem. Léčba probíhá převážně pomocí antibiotik. I když lékaři pracují na očkování, zatím stále neexistuje. Jedinou obranou tak zůstává prevence před napadením klíšťaty.

Jihočeští hygienici vyzývají obyvatele, aby byli opatrnější zejména v souvislosti s pobytem v přírodě. Klíšťata se však nevyskytují jen mimo městská místa. Infikovaná klíšťata byla zaznamenány také v městských parcích, zahradách a zelených plochách na sídlištích.

Je důležité si uvědomit, že klíšťata mohou přenášet také jiné nemoci, jako je klíšťová encefalitida, která může být nebezpečná. Na rozdíl od lymeské boreliózy existuje proti klíšťové encefalitidě očkování, které doporučuje Krajská hygienická stanice Jihočeského kraje.

S ohledem na první případy lymeské boreliózy je nezbytné brát prevenci vážně. Pamatujte na to, že kromě oblečení, které pokrývá většinu kůže, je důležitá také kontrola těla po návratu z venku a správné odstranění klíštěte pokud k nakažení dojde.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy