Archeologické poklady objeveny při rekonstrukci volyňského muzea

Archeologické nálezy při rekonstrukci muzea ve Volyni odhalily historické střepy, keramické výrobky, mince a renesanční kachle. Rekonstrukce, financované Evropskou unií, zahrnuje přestavbu farských stájí a stodol.


Vedoucí archeolog Martin Pták s velkým napětím prozkoumává bednu plnou historických střepů. 'Na pozemku tvrze se nám podařilo objevit vrstvu, která podle našich odhadů pochází z doby, kdy byla tvrz ještě ve stavbě. V uglové části stodoly jsme narazili na několik zařízení, které podle našeho názoru souvisí s počátkem osídlení této oblasti,' sděluje Pták.

Nálezy, které přišly během rekonstrukce muzea ve Volyni, byly přesně to, na co tým odborníků čekal a do čeho vkládal naděje. 'Našlo se například velké množství archeologických nálezů, jako jsou keramické výrobky, mince a další kovové předměty, a podařilo se nám také poprvé zmapovat rozsáhlejší situaci, která nebyla narušena mladšími zásahy,' uvádí Pták a vzrušeně pokračuje: 'Rozhodně si zaslouží zmínku soubor renesančních kachlů, na kterých je možné vidět typické motivy dam a šlechticů s klobouky, řetězy a rukávy natřásanými do mašlí.'

Jak připomíná starosta Volyně Martin Červený, rekonstrukce tvrze byla dlouho očekávána, neboť poslední oprava se uskutečnila v sedmdesátých letech minulého století. 'Vzhledem k technickému rozvoji a změněm společnosti už interiér muzea neodpovídá současným potřebám. Potřebujeme lepší pracovní podmínky pro naše zaměstnance a vyšší komfort pro návštěvníky,' říká.

Během rekonstrukce dojde k úplné přestavbě farských stájí i stodol. 'V prostoru stodoly se například plánuje zřídit restaurátorské dílny, technický sklad a truhlárnu. V budově farských stájí budou hlavně místnosti určené pro návštěvníky, v horní části budovy pak nové kanceláře, knihovna a další potřebná zařízení,' uvádí ředitel muzea Karel Skalický.

Rekonstrukci muzea financuje Evropská unie, která pokryje větší část nákladů. Celkové náklady se vyšplhají na více než 40 milionů korun. Očekává se, že stavební práce na rekonstrukci muzea ve Volyni budou dokončeny do konce října letošního roku.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy