Letiště České Budějovice očekává tisíce nových cestujících

Letiště České Budějovice očekává letos významný nárůst počtu cestujících s odbavením desítek tisíc lidí. Vedle popularizace destinací jako Egypt či Tunisko se plánuje rozšíření na celoroční provoz. Očekává se také zdvojnásobení počtu letů.


Letiště České Budějovice očekává v letošním roce výrazný nárůst počtu cestujících. Po zahajovací sezoně v loňském roce, kdy se zde odbavily první tisíce cestujících, se v roce 2022 očekává desítky tisíc cestujících. Na seznamu letových destinací jsou země jako Egypt, Tunisko, Kréta, Rhodos a Mallorka s letadly Boeing a Airbus.

Sezona začíná letovým odletem do turecké Antalye dne 25. května,“ uvedl ředitel letiště Ivan Trhlík. „Očekáváme, že počet cestujících v roce 2022 se zvýší na 70 až 80 tisíc lidí,' předpovídá Trhlík. Kromě nárůstu počtu cestujících lze také očekávat zdvojnásobení počtu letů, jichž by mělo být více než 400, tj. vzletů a přistání.

Letiště České Budějovice, které loni zahájilo komerční lety do vybraných destinací, očekává přechod z sezonního na celoroční provoz. Trhlík potvrdil, že tento rok očekávají vést provoz nepřetržitě po celý rok, což je zásadní změna oproti loňskému roce.

Cestovní kancelář Čedok plánuje v letošním roce uspořádat zájezdy do šesti různých turistických destinací. Nabídka obsahuje stálice jako Tureckou riviéru s odlety do Antalye a řecké ostrovy Rhodos a Krétu. Tunisko a Bulharsko jsou považovány za novinky v nabídce a jsou oblíbené zejména pro rodinnou dovolenou, poznamenala Kateřina Pavlůková, mluvčí Čedoku.

V zimě také společnost Čedok přidává první destinaci z Českých Budějovic. Vyrobení s leteckou společností Corendon Airlines začne létat do egyptské Hurghady, která se tak stane novou zimní destinací. Odlety budou připraveny každou neděli od konce prosince 2024.

Plány na rozšíření letiště zahrnují i nové obchody v terminálu. Mezi úspěšné kandidáty patří COOP Jednota Kaplice, který nabídne balené potraviny, drogerii, tiskoviny a drobnou elektroniku, které si cestující mohou vzít na palubu. Další novinkou bude street food stánek Donut s Tebou, který nabídne kávu, nanuky, domácí limonády a drobné občerstvení.

Vedle cestovního ruchu se Jihočeský kraj snaží do areálu letiště přilákat i hi-tech firmy a zvažuje zde i možnost výzkumného centra, nákupní zóny nebo zázemí pro společnost Smartwings. V oblasti je k dispozici celkem 150 hektarů pozemků, což zahrnuje například objekt bývalých kasáren.


Hrady.cz - letní kulturní festival 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Hrady.cz - letní kulturní festival 2024

Hlavní zprávy

 

Hrady.cz - letní kulturní festival 2024