Saharský prach zhoršuje ovzduší v Česku

Smogová situace zasáhla Jihočeský kraj, Vysočinu a Plzeňský kraj kvůli saharskému písku. Meteorologové uvádějí, že koncentrace suspendovaných částic PM10 překročila informativní prahovou hodnotu 100 µg/m3, a očekávají, že se situace bude dále šířit do dalších krajů.


Smogová situace dostihla Jihočeský kraj a Vysočinu, přičemž se v průběhu dne přidalo také Plzeňského kraje. První zprávy Meteorologického ústavu smogový stav ohlašovaly Ostravsku, Karvinsku, Frýdecku-Místecku a Třinecku. Postupně, podobný scénář se rozšířil do dalšího regionu Moravskoslezského kraje a také do Brna.

K pozorování tohoto jevu došlo také v Karlovarském, Ústeckém a Středočeském kraji, včetně Prahy. Meteorologové informují, že koncentrace suspendovaných částic PM10 překročila informativní prahovou hodnotu 100 mikrogramů na metr krychlový na minimálně polovičních stanicích, které reprezentují danou oblast. Uvedli také, že není možné v příštích 24 hodinách očekávat pokles měřeného průměru pod tuto hodnotu.

Smogové situace byla vyhlášena kvůli saharskému písku, který zasáhl naši zemi. Podle předpovědí se koncentrace písku mohou v příštích hodinách snižovat, ale stejně tak i prudce stoupat. Současně se očekává, že smogová situace se bude dále šířit do dalších krajů.

'Pro Jihočeský kraj je to výjimečný jev, protože zde smogovou situaci býváme zvyklí vidět velmi málo,“ řekla Renata Uhlíková z Českobudějovické pobočky ČHMÚ. Podle ní mohou lidé při pobytu venku pociťovat určité komplikace, například náročnější dýchání, škrábání v krku či pálení očí. Saharský prach není vizuálně příliš zřetelný, ale při pohledu do dáli se na obloze může objevovat žlutý odstín.

Meteorologové současně uvádějí, že saharský písek se bude v České republice pohybovat minimálně do pondělí. V oznámení ČHMÚ je také zmínka o možném vyhlášení stavu regulace, který představuje vyšší stupeň omezení. Saharský prach v sobotu zapříčinil zatažené počasí nad postiženými oblastmi. Přes to se teploty udržely na vysokých hodnotách pro tento konec března a na několika stanicích v Jihočeském kraji byly překonány teplotní rekordy. Nejvyšší teplotu 23,7°C naměřili meteorologové ve Strakonicích.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy