Tušťská pískovna je ráj, ale pozor na legální koupání

Velká tušťská pískovna u Suchdola nad Lužnicí se stává oblíbeným místem pro rodiny díky čisté vodě a písku, zejména pro svou legální možnost koupání. Marcel Jelínek sem jezdí pravidelně z Plzně. Koupání je zakázáno v blízkých aktivních těžebních pískovnách z bezpečnostních důvodů.


Velká tušťská pískovna u Suchdola nad Lužnicí na Jindřichohradecku se stává oblíbeným místem pro rodiny s dětmi. Marcel Jelínek z Přeštic na Plzeňsku sem pravidelně jezdí se svými blízkými. 'Dostat se sem z Plzně trvá jen pár hodin, a přitom nabízí písek a čistou vodu, což nás plně uspokojí. Jezdíme sem každoročně, loni jsme tu byli i po dovolené v Egyptě jako naší další zastávce na odpočinek,' sdílí své zkušenosti.

Velká i Malá tušťská pískovna patří mezi několik málo lokalit v této oblasti, kde je koupání legální. 'Tyto dvě pískovny nejsou aktivně využívány pro těžbu, takže se staly místem pro rekreaci. Obě pláže převážně navštěvují rodiny s dětmi, což přispívá k poklidné atmosféře,' uvádí Martin Mrkos, který zde provozuje čajovnu a půjčovnu paddleboardů.

V blízkosti těchto pískoven se ale nachází několik dalších, kde probíhá aktivní těžba písku a koupání je přísně zakázáno. Podle Kláry Šestákové, mluvčí společnosti Českomoravský štěrk, jsou k dispozici viditelně označené cedule, které informují veřejnost o zákazu vstupu. 'Zákaz je zaveden z bezpečnostních důvodů. Lidé koupáním v aktivních těžebních oblastech riskují své zdraví a životy,' zdůrazňuje Šestáková. Porušení těchto opatření může vést až k pokutě ve výši 15 tisíc korun.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy