Vojenské letouny budou operovat z Jihočeského letiště po dobu dvou týdnů

V Jihočeském letišti budou operovat bitevní letouny L-159 z 212. taktické letky během dvoutýdenního mezinárodního cvičení Ample Strike 2024 za účasti třinácti zemí NATO. Letouny se zaměří na ostré střelby v Boleticích, což přinese zvýšenou hlukovou zátěž. Komerční lety zůstanou nedotčeny.


Bitevní letouny L-159 z 212. taktické letky přesunuly svůj provoz z vojenské základny v Čáslavi na jih Čech, kde budou operovat během následujících dvou týdnů. Operace budou probíhat v pracovních dnech v rámci mezinárodního cvičení Ample Strike 2024, do kterého se zapojí třináct zemí Severoatlantické aliance. Letouny se budou soustředit na ostré střelby v prostoru Boletice.

„Jihočeské letiště jsme vybrali díky ochotě jeho vedení spolupracovat s námi, což nám umožňuje procvičit si působení na civilním nevojenském letišti a zajištění veškeré podpory sami,“ prozradil velitel úkolového uskupení Pavel Linhart. Úkolové uskupení zahrnuje přibližně osmdesát lidí, čtyři letouny a další techniku potřebnou k zabezpečení jejich provozu.

„Během cvičení budeme létat do prostoru Boletice a provádět tam ostré střelby,“ uvedl Linhart. Podle něj by obyvatelé krajského města a okolí vojenského prostoru Boletice měli počítat se zvýšenou hlukovou zátěží. Letouny budou létat pouze ve všední dny od dopoledních hodin až do západu slunce. „Jsme si vědomi, že naše letouny L-159 produkují značný hluk, zejména během vzletu a přistání, proto jsme nastavili postupy tak, aby tato zátěž byla co nejnižší,“ dodal Linhart.

Vedle letounů L-159 se do cvičení Ample Strike 2024 zapojí také vrtulníky Mi-17 a transportní letouny CASA. Provoz komerčních letů do dovolenkových destinací z Jihočeského letiště nebude vojenskými manévry nijak ovlivněn.

Jihočeské letiště letos zažije mimořádnou aktivitu díky mezinárodnímu vojenskému cvičení, a přestože to přinese určitou hlukovou zátěž, komerční provoz zůstane nezměněn.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy