Zážitková exkurze do světa Křižíka a první elektrifikované železnice

Historická technická památka na břehu Lužnice se chystá na rozsáhlou rekonstrukci v řádech milionů. Atraktivitu zvýší dvě nadzemní podlaží expozic věnovaných vynálezcům a životu Františka Křižíka, informace o první elektrifikované železnici ve střední Evropě.


Historická technická památka umístěná na břehu řeky Lužnice v blízkosti železničního mostu se připravuje na rozsáhlou rekonstrukci, jejíž náklady se budou pohybovat v řádech desítek milionů korun. Současnou prioritou je zajištění stavebního povolení, které je pro realizaci tohoto projektu nezbytné.

„Vzhledem k specifickému charakteru tohoto objektu jsme se společně s radními a pracovní skupinou shodli na třech klíčových tématech. Před dokončením architektonické studie jsme zadali vypracování návrhu vnitřní expozice a pro tento úkol jsme vybrali pražskou společnost JinJan,' uvádí táborský starosta Štěpán Pavlík. Celkový návrh interiéru technické památky vypracuje architekt Jan Tůma za cenu 1,4 milionu korun.

Stálá expozice by měla být rozdělena do dvou nadzemních podlaží. „Třetí část expozice v přízemí se nachází v rozlehlém centrálním traktu, který je rozdělen do tří navazujících zón. Jedná se o část využívanou jako pódium s auditoriem, sekci věnovanou elektřině, která plynule přechází v část mapující vynálezy a život Františka Křižíka,' popisuje Tůma. Kritériem přitom bylo, aby hlavní sál s hledištěm mohl být využíván flexibilně. Město v něm plánuje pořádat koncerty a další kulturní akce.

Návštěvníci se po točitém schodišti přesunou do druhého patra, kde se dozvědí podrobnosti o Bechyňce, první elektrifikované železniční dráze ve střední Evropě, která spojuje Tábor a Bechyně. „Tematickou osu sekce tvoří model trati. V části mapuje elektrifikaci a lokomotivy. Následně vypráví příběhy měst a krajiny, kterou tato trať prochází. V této zóně by se mělo zároveň objevit nejvíce dobových materiálů a artefaktů,' naplánoval architekt.

Památka, jež mezi lety 1903 a 1959 posilovala proud na železnici, si zachová i po rekonstrukci její autentický vzhled. „Chceme zachovat vzhled objektu v souladu s původním dobovým návrhem elektrárny. Fasáda bude obnovena a očištěna. Doplněny budou pouze potřebné prvky u vstupů, které však budou mít jasný novodobý charakter,' uvádějí autoři architektonické studie z OK Planu pod vedením Luďka Růžnera.

Důležitou součástí plánu je úprava prostoru před elektrárnou, kde Tábor vlastní několik pozemků a plánuje zde zřídit parkoviště. U břehu Lužnice vznikne molo přístupné pro vodáky a herní prvky pro děti. Součástí provozu bude také kavárna s možností venkovního posezení na terase.

Počítá se s tím, že opravenou Křižíkovu elektrárnu by ročně mohlo navštívit až 40 tisíc lidí. „Expozice je koncipována především pro školní zájezdy, které by měly tvořit zhruba třetinu návštěvníků. Moc by nás těšilo, kdyby náš projekt zaujal i místní obyvatelstvo. Mohli by sem chodit na kávu nebo se zastavit při procházce,' přemýšlí starosta Pavlík. Město očekává, že se objekt stane turistickým magnetem v průběhu několika let.

Expozice může oslovit také seniory. „Osobnost Františka Křižíka je pro starší generaci určitě zajímavá. Těší mě, že expozice osloví skutečně všechny skupiny návštěvníků. Senioři, kteří jezdí do Tábora pravidelně na pobyty od Červeného kříže, by se mohli stát stálou klientelou, zvláště pokud zde bude dobrá cukrárna,' naznačuje místostarostka Lenka Horejsková.


Vizovické Trnkobraní 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Hrady.cz - letní kulturní festival 2024

Hlavní zprávy

 

Hrady.cz - letní kulturní festival 2024