Podchod mezi nádražími v Českých Budějovicích bude zrušen

Podchod mezi nádražími v Českých Budějovicích bude zrušen kvůli narušené statice stropu, která ohrožuje silnici nad ním. Město rozhodlo podchod podpírat z vnitřní strany a zbourat vstupy, což je ekonomicky výhodnější než oprava za osmdesát milionů korun.


Podchod mezi nádražími v Českých Budějovicích definitivně čeká zrušení. Důvodem je narušená statika stropu, což ohrožuje i rušnou silnici nad ním. Město rozhodlo podchod podpírat z vnitřní strany, ale vstupy do něj budou zbourány. Tato varianta se jeví jako výhodnější, než nákladná oprava za osmdesát milionů korun.

Podchody u nádraží v Českých Budějovicích představovaly problém delší dobu. Do podchodů zatékalo a scházeli se tam lidé bez domova a narkomani. Obyvatelé proto raději volili jiné cesty, a radnice podchody před třemi lety uzavřela. Přesto zůstaly zastřešené vstupy, které blokují prostor. Dnes se cestující mohou dostat na druhou stranu pouze po přechodu.

„Jedná se o logickou cestu, kterou vstupy z podchodů dnes blokují. Skutečně to překáží a prochází zde mnoho lidí. Protože podchod nevede z budovy do budovy, jeho existence ztrácí význam,' uvedl náměstek primátora Petr Maroš (ODS). Podobné kroky již byly podniknuty u jiného podchodu v městě, který byl málo využívaný a byl proto rovněž zrušen. Další budou následovat, neboť kompletní oprava by byla finančně velmi náročná.

Město plánuje zachovat podchod jako zavřený objekt podpřený železnými výztužemi, což umožní nadále využívat silnici jako most. „Podchod podpřeme železnými výztužemi, takže most zůstane funkční ještě po několik desítek let,' sdělil Maroš.

Rekonstrukce podchodu by si vyžádala investici desítek milionů korun, což se nejeví jako přijatelná volba. Podle Maroše prostor není příliš atraktivní ani pro prodejce, kteří by tam mohli pronajímat obchody. Radnice také předpokládá, že provoz na silnici se sníží po vybudování tunelu pod nádražím, což zvýší bezpečnost na přechodu mezi nádražími.


Hrady.cz - letní kulturní festival 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vizovické Trnkobraní 2024

Hlavní zprávy

 

Vizovické Trnkobraní 2024