Kovosvit na pokraji krachu - zůstalo jen 44 zaměstnanců

Ve strojírenské firmě Kovosvit zůstalo jen 44 zaměstnanců, zatímco téměř dvě stovky podaly hromadné výpovědi kvůli nedostatku výplat od března. Insolvenční řízení bylo zahájeno, firma čelí dluhům přes miliardu korun. Kovosvit potřebuje radikální restrukturalizaci na záchranu.


Ve strojírenské firmě Kovosvit, která čelí ekonomickým problémům, zůstalo pouze čtyřiačtyřicet zaměstnanců. Z původních šesti výrobních hal jsou v provozu jen dvě, zbytek podniku – včetně lakovny, plechárny, svařovny a skladu – je nečinný. Hromadné výpovědi podalo téměř dvě stovky lidí, kteří od března nedostali výplatu.

Odborové organizace a zbývající zaměstnanci nyní čekají na to, zda se situace ve firmě do konce června nějak zásadně nezmění. Kovosvit se potýká s obrovskými dluhy, které přesahují jednu miliardu korun.

Krajský soud v Českých Budějovicích již zahájil insolvenční řízení s Kovosvitem začátkem dubna. Insolvenční řízení je důsledkem dlouhodobě neřízené finanční situace firmy, která se nedokázala vypořádat se svými závazky vůči věřitelům.

Firma byla v minulosti jedním z hlavních hráčů v oblasti strojírenství, známá svým specializovaným zaměřením a kvalitní výrobou. Avšak několik posledních let se promítlo do výrazného poklesu zakázek, což mělo negativní dopad na finanční stabilitu firmy.

Někteří analytici naznačují, že bude muset dojít k radikální restrukturalizaci, pokud má Kovosvit přežít. To by ovšem znamenalo nejen oživení výroby, ale i možné změny v managementu a hledání strategických partnerů nebo investorů.

Mluvčí firmy zatím neposkytl žádné konkrétní informace o možné záchraně podniku. Situaci bedlivě sledují nejen zaměstnanci, ale i odborníci z oblasti ekonomiky, kteří považují Kovosvit za významného a tradičního zaměstnavatele v regionu.

V následujících týdnech bude rozhodující, zda se firmě podaří nalézt východisko z kritické situace a opět zahájit plnou produkci. Mezitím se řada bývalých pracovníků musí poohlížet po nové práci, aby zabezpečili své rodiny a nezažili další finanční krizi.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy