Policisté upozorňují, "pozor na falešné investice!"

Táborsko – Senior očekával zisk, podvodníci ho však připravili o úspory.




Stále přibývá podvodníků, kteří lákají na velmi výhodné zhodnocení vkladů při investování.

Policisté ze Sezimova Ústí pátrají po dosud neznámém pachateli podvodu. Podvedený muž v seniorském věku z Táborska uvěřil na jedné ze sociálních sítí uveřejněné reklamě, slibující zhodnocení úspor formou investování. Zatelefonoval na kontakt uvedený v reklamě, ozval se mu neznámý muž, který mu řekl, ať vyčká, že ho v krátké době bude kontaktovat finanční poradce, což se také zanedlouho stalo. Komunikace probíhala telefonicky i prostřednictvím mailu. Podvodník poškozeného přiměl k zaslání finanční částky, která měla být investicí. Posléze mu zavolal jiný muž, který ho přesvědčil, aby si do svého počítače nainstalovat software pro vzdálený přístup, který mu poslal odkazem. Poškozený odkaz otevřel a software si do počítače nainstaloval, čímž zpřístupnil podvodníkům svůj počítač včetně svého bankovnictví. Následně se přihlásil do svého internetového bankovnictví, čehož využil dosud neznámý pachatel, který prostřednictvím vzdáleného přístupu do počítače poškozeného, zjistil přístupové údaje do jeho bankovnictví a z účtu mu odčerpal další peníze. Celková škoda byla vyčíslena na více než 200 tisíc korun.

Policisté upozorňují, že vyšetřování těchto podvodů je velmi komplikované a zdlouhavé. Ne vždy se podaří pachatele dopadnout. Dle našich zkušeností ztrácejí lidé v kyberprostoru obezřetnost a nechají s sebou často manipulovat. Bohužel konec bývá většinou stejný, jsou podvodníkem obráni o vysoké finanční částky, které skončí na neznámých účtech v zahraničí.

Nutno podotknout, že obětí internetového podvodu se může stát každý. Mějte na paměti, že internet není bezpečné místo, kde můžete vypustit svoji obezřetnost a bezmyšlenkovitě dělat co vás napadne, v tomto případě co vám kdo řekne. Naopak je zde nutné mít všechny smysly napnuté a vše si důkladně ověřovat a přemýšlet nad každým kliknutím.

Apelujeme na uživatele internetového bankovnictví, aby byli maximálně obezřetní a nehnali se za vidinou snadného získání peněz bezhlavě!

Považujeme za důležité připomenout několik preventivních rad.

V případě, že se rozhodnete investovat, zjistěte si nejen na internetu o možnosti investovat veškeré možné informace a reference.

Nikomu cizímu po telefonu:

· nesdělujte své osobní údaje

· nezasílejte ofocené osobní doklady

· nesdělujte mu tištěné informace z platební karty

· nesdělujte kód, kterým by vzdáleně přistupoval k vašemu počítači

· pokud je k vašemu počítači někdo z nějakého důvodu vzdáleně připojen, tak neprovádějte přihlášení do svého internetového bankovnictví

· nesdělujte bankovní autorizační SMS kódy,

· cizí osobě neautorizujte platbu

· v počítači mějte nainstalovaný antivirový program

· v internetovém bankovnictví mějte nastaveny co nejnižší limity a zvyšujte je jen na aktuální potřebu zaplacení konkrétní platby

Pokud se vám již něco podobného stalo nebo v budoucnu stane, věc bezprostředně oznamte na Policii ČR prostřednictvím bezplatné tísňové linky 158 nebo na kterékoliv policejní služebně a informujete svůj bankovní ústav. Zálohujte si veškerou komunikaci a následně jí předložte policistům.

por. Bc. Lenka Pokorná ta.pis@pcr.cz tisková mluvčí a preventistka 24. října 2024



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
čt 24.10.2024 11:34



0 +
 

Hlavní zprávy