Svatomichaelská slavnost s prachatickou policií

Prachatice – Vlachovo Březí - Bohatému doprovodnému programu předcházela mše svatá za zemřelé policisty.




V neděli dne 29. září 2024 pořádali policisté z Územního odboru policie Prachatice v obci Vlachovo Březí "Svatomichaelskou slavnonst", při které měla široká veřejnost možnost se seznámit s prací Policie České republiky. Prezentace složek prachatických policistů nebyla cílena na toto datum náhodně. Tento den totiž připadá na svátek Michaela, který je patronem všech policistů a vojáků. Ve spolupráci s Jednotkou sboru dobrovolných hasičů z Vlachova Březí, vedením města Vlachovo Březí a s místní farností byl připravený bohatý program pro děti i dospělé.

Zahájení celé akce začalo vystoupením nejmenších tanečníků a muzikantů z místní základní umělecké a mateřské školy. Počasí vystoupení pod širým nebem přálo a mohlo si ho tak užít mnoho návštěvníků.

V 11:00 hodin se konala mše svatá za Policii České republiky. Mši za zemřelé policisty, policistky i občanské zaměstnance policie celebroval generální vikář českobudějovické diecéze R.D. mons. ThLic. David Henzl. Mše proběhla v kostele Zvěstování Panny Marie ve Vlachově Březí, za podpory R.D. Mgr. Šimona Stančíka, faráře zdejší farnosti, a v neposlední řadě také za účasti policejního kaplana, pana plk. ThDr. Mgr. Jiřího Ignáce LAŇKY, Ph.D.

V pivovarském dvoře vlachovobřezského zámku byla vystavena policejní technika, zahrnující vozový park dvoustopých i jednostopých vozidel. Služebním vozidlům, čtyřkolce a motocyklu bylo výše jmenovanými duchovními požehnáno. Za zvuku sirén a blikajících majáků se k této ceremonii připojil další z policejních kaplanů, por. Mgr. Grzegorz Řehoř Źywczok.

Nedílnou součástí programu bylo představení výstroje a výzbroje policejních složek. Prachatičtí policisté si s místními dobrovolnými hasiči připravili ukázku společného zásahu proti nebezpečnému pachateli. Ten byl prvosledovou hlídkou profesionálně zadržen ve vozidle. Hasiči následně likvidovali nebezpečné látky nalezené ve voze. Velké pozornosti se dále dostalo služebním kynologům. Policejní psovodi z Prachatic a ze Strakonic si připravili akční vystoupení se svými čtyřnohými kolegy.

Nedělní odpoledne bylo vyplněno i celou spoustou her, sportovních aktivit a soutěží, za které byli účastníci odměněni drobnými dárečky, v podobě reflexních prvků, omalovánek či sladkostí. Zpestřením pak pro ty nejmenší byl velký skákací hrad.

Policie České republiky dlouhodobě spolupracuje s jednotlivými složkami integrovaného záchranného systému. V nemalé míře však v rámci své činnosti spolupracují i s dobrovolnými hasiči. Velké poděkování za realizaci tohoto slavnostního dne patří Městu Vlachovo Březí, Základní umělecké a mateřské škole Vlachovo Březí, Jednotce sboru dobrovolných hasičů Vlachov Březí, ale i Oblastnímu spolku Českého červeného kříže Prachatice, zástupcům Besipu, Zdravotní pojišťovny Ministertva vnitra České republiky a firmy E.ON České republiky s.r.o.

por. Bc. Martina Joklová, pt.pis@pcr.cz

3. října 2024









Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
st 02.10.2024 19:16



0 +
 

Hlavní zprávy