5 let je možné vyměnit si řidičský průkaz kdekoliv; pomohlo to již milionům řidičů

Už 5 let mohou lidé podávat žádosti o vydání, výměnu či si vyzvednout svůj nový řidičský průkaz na jakémkoliv obecním úřadě obce s rozšířenou působností.


Rozvolnění místní příslušnosti zavedlo Ministerstvo dopravy k 1. červenci 2018. Od té doby si cestu do místa svého trvalého bydliště kvůli vyřízení věcí spojených s řidičskými průkazem ušetřilo více jak půl milionu lidí. K žádosti o řidičský průkaz zároveň žadatelé již nemusejí přikládat papírovou fotografii, systém automaticky nahrává nejnovější digitální fotografii, kterou má stát k dispozici, případně žadatele vyfotí úředník přímo na místě. Tudíž již téměř 4 miliony občanů ušetřilo jak za fotografii samotnou, tak i cestu k fotografovi.

„Jedním z hlavních cílů digitalizace státu je šetřit lidem čas a peníze. Toho dosahujeme, neboť žadatelé o řidičské průkazy si ušetří cestu, čas a i peníze za nutnost pořídit si papírové průkazové foto nebo cestu do místa trvalého bydliště. V případě podání žádosti elektronickou cestou si dokonce ušetří jednu cestu na úřad úplně. Jsem rád, že právě resort dopravy patří mezi  průkopníky digitalizace u nás, ve které stále pokračujeme. Nejen že si můžete o nový řidičský průkaz zažádat on-line skrze Portál dopravy, ale dále se chceme zaměřit například i na on-line vyřizování změn v registru vozidel. Směřujeme také k tomu, aby řidiči u sebe při řízení od 1. ledna příštího roku nemuseli mít řidičský průkaz vůbec,“ nastiňuje další digitalizační plány resortu dopravy ministr Martin Kupka

Od 1. července 2018 platí rozvolnění místní příslušnosti a digitalizaci fotografií. Do 29. června letošního roku využilo možnosti požádat si mimo své trvalé bydliště 527 939 řidičů. Celkově u 4 milionů žádostí byla využita fotografie z registrů státu, případně ta, která byla pořízena přímo při vyřizování žádosti.

K vydání nového řidičského průkazu stačí přijít s platným průkazem totožnosti a současným řidičákem na jakýkoli obecní úřad obce s rozšířenou působností. Výměna řidičského průkazu za nový ve standardní lhůtě do 20 dní je zdarma. V případě, že řidič využije vydání v expresním termínu do 5 pracovních dnů, vyjde ho výměna na 700 korun. Ve všech případech je možné využít i elektronickou žádost o vydání nového řidičského průkazu přes nový Portál dopravy. Při elektronické žádosti si řidič vybere pouze to, na kterém úřadu si chce svůj nový řidičský průkaz vyzvednout. Vybrat si může z kteréhokoliv z 206 obecních úřadů obcí z rozšířenou působností; jejich seznam najdete na webu Ministerstva dopravy. Podání elektronické žádosti je velmi rychlé, nezabere více než pár minut a všechny údaje má žadatel v systému již předvyplněné.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy