Atraktivní cyklostezka Loučovice-Vyšší Brod oživuje turismus

Nová cyklostezka mezi Loučovicemi a Vyšším Brodem láká cyklisty svojí atraktivitou a unikátní trasou vedoucí například podél historického kanálu, v blízkosti Čertovy stěny. Stezka prochází i obcí Loučovice, kde doufají v podporu turismu a podnikání.


Nová cyklostezka mezi Loučovicemi a Vyšším Brodem je přitažlivostí, kterou si nemůže nevšimnout žádný cyklista. Mezi prvopočátky, kteří si toto nové dílo inženýrské práce užili, je i Robert ze severních Čech. „Je to dokonalá stezka. Už dlouho jsem sledoval její postup a teď jsem si to konečně mohl užít s mým synem na Lipně, kde měl závody. Byly perfektní podmínky pro jízdu,“ podělil se svými dojmy z jízdy.

Stejně tak Marie Líkařová z Hracholusk na Českobudějovicku, která také poprvé vyzkoušela novou trasu. Také ona, stejně jako mnoho jiných cyklistů, se zastavila u Čertovy stěny. „Je to nádherné místo, je to nová cesta, a jezdí se na ní velmi pěkně,“ pochvalovala si.

Jednou z nejvýznamnějších charakteristik nové stezky je část, která vede podél historického kanálu, v blízkosti Čertovy stěny. Podle Jana Ungermanna, který stál v čele stavebního dozoru, je tento kanál velmi významným prvkem krajinárchtví. „Je to původní kanál z přelomu 19. a 20. století, který se kdysi používal k navedení vltavských vod na jednu z největších elektráren v centrální Evropě v té době, tu postavil Ignác Spiro. Dodával energii jak do Vyššího Brodu, tak do Větřní a Českého Krumlova,“ připomněl.

Cyklostezka prochází přímo obcí Loučovice. Starosta Jan Kubík z hnutí ANO si myslí, že může pomoci ve zvýšení podnikání a turismu v obci. „Chceme, aby se naše obec dostala na turistickou mapu Lipenska. Většina lidí, 90 %, nás ještě objede, protože jsme na druhé straně řeky a neví, co se tu děje. Ale i tady jsou podnikatelé a lidé, kteří mají rádi komunitní život. Dokonce se tu otevírají nové obchody,“ podotkl.

Výstavba nové cyklostezky stála Jihočeský kraj více než 90 milionů korun. Hejtman Martin Kuba z ODS plánuje Vltavskou cyklostezku protáhnout až do Týna nad Vltavou. „Kraj bere na sebe odpovědnost za projektovou přípravu a za financování. Jednáme se všemi obcemi, aby se to dostalo do jejich územních plánů. Je to vždy poměrně složité přizpůsobit tak, aby bylo v souladu s územními plány obcí a poté zpracovat projektovou dokumentaci. Nevím, kdy to bude hotovo, ale nejbližší úsek, který plánujeme, je v Krumlově,“ sdělil.

Stavba dalšího úseku Vltavské cyklostezky mezi Porákovým mostem a kempem v Českém Krumlově je v plném proudu.


Vizovické Trnkobraní 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Hrady.cz - letní kulturní festival 2024

Hlavní zprávy

 

Hrady.cz - letní kulturní festival 2024