Dálnice D4 na dosah - částečný provoz od 17. června

Výstavba dálnice D4 je v závěrečné fázi, uvedl generální ředitel Vinci Construction CS Martin Borovka. Od 17. června bude provozována po dvou pruzích, kompletní dokončení je plánováno na prosinec. Projekt probíhá formou PPP, stát zaplatí 18 miliard korun. Ministr dopravy Martin Kupka plánuje další podobné projekty.


Generální ředitel společnosti Vinci Construction CS, Martin Borovka, oznámil, že výstavba dálnice D4 je v závěrečné fázi. „Jsme v dokončovací fázi, pracujeme na asfaltových vrstvách, děláme svodidla,“ uvedl Borovka. Od pondělí 17. června se bude jezdit po D4 od Příbrami po křižovatku u Těchařovic – zatím jen ve dvou pruzích na jedné straně dálnice. Doprava, která doposud musela využívat objízdné trasy, bude přesunuta na novou dálnici.

„Kompletně hotovo bude v prosinci. Uvidíme, jaké přesné datum stanovíme, to se ještě ladí. Věřím, že stavba je v takovém stavu, že ji úspěšně uvedeme do provozu a bude sloužit lidem už o Vánocích na odjezd na lyžovačku do rakouských Alp,“ dodal Borovka.

Výstavba tohoto úseku dálnice D4 probíhá formou PPP projektu (Public Private Partnership). Tato metoda znamená, že stát uzavírá dlouhodobou smlouvu s dodavatelem, v tomto případě na 25 let. Dodavatel se zavazuje postavit silnici a po stanovenou dobu ji následně také udržovat. Stát by měl za využívání dálnice zaplatit téměř 18 miliard korun, přičemž od začátku je vlastníkem všech staveb. Po uplynutí smlouvy převezme provoz a údržbu.

Podle ministra dopravy Martina Kupky z ODS se stát se soukromým sektorem může tímto způsobem spojit i v dalších projektech. „Je to jednak severní část pražského okruhu, spojnice mezi Ruzyní a Satalicemi. Dalším takovým projektem mohou být chybějící úseky středočeské dálnice D3 a také dálnice D55 na Moravě,“ uvedl Kupka.

Podobné projekty se neomezují pouze na dálnice. PPP projekt by mohl být využit i při stavbě železnic, jako je například spojení centra Prahy s letištěm Václava Havla nebo vysokorychlostních tratí.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy