Studentky z Písku trénují na pokročilém simulátoru za 11 milionů

Studentky třetího ročníku zdravotnické školy v Písku nyní využívají pokročilý simulátor, který imituje plicní embolii po operaci. Tento robotický pacient se chová realisticky a umožňuje studentkám simulovat různé zdravotní situace.


Studentky třetího ročníku zdravotnické školy v Písku mají nyní možnost pracovat s pokročilým simulátorem, který imituje plicní embolii po operaci. Tento robotický pacient mrká, kašle a dokonce vyžaduje resuscitaci. Ovládání simulátoru zajišťuje odborná učitelka Anna Vocloňová, která pomocí tabletu mění fyziologické funkce pacienta. 'Studentky mohou zhodnotit stav pacienta pomocí různých zvuků a dechových fenoménů, které jsou řízené celým počítačovým programem,' vysvětluje Vocloňová.

Stela Zahradníková a Karolína Lencová, obě studentky, které simulaci prováděly, oceňují přínos této inovace. 'Pomáhá nám to připravit se na skutečné situace, a to bez stresu, který by mohl vzniknout při práci s reálným pacientem. Je to dynamické, poutavější než se učit jen v lavici a lépe si to zapamatujeme,' sdílely své dojmy.

Ředitelka školy Helena Šatrová zdůrazňuje význam simulátorů pro výuku. 'Studenti tak mohou nanečisto zvládnout i složitější zákroky. Když pak přijedou do nemocnice, nejsou překvapeni a již ví, co očekávat. Taktéž se zvýšil zájem o studium díky těmto atraktivním pomůckám,' řekla Šatrová.

Projekt rovněž obdržel pochvalu od náměstka hejtmana Pavla Klímy z TOP 09. 'Všichni víme, jak je důležitá rutina a zkušenost sestry při záchraně života. Je to otázka vteřin, která může rozhodnout o osudu pacienta,' připomněl Klíma.

Celkové náklady na pořízení těchto moderních výukových pomůcek pro Střední zdravotnickou školu v Písku dosáhly 11 milionů korun. Evropská unie poskytla dotaci ve výši 10 milionů, zbývající část uhradil Jihočeský kraj.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy