Max Švabinský poprvé v Písku: Výstava „Učitelé a žáci“

Galerie Dragoun v Písku představuje výstavu "Učitelé a žáci" (1.6.-1.9.2024), kde se poprvé v Písku objeví díla Maxe Švabinského, mistra kresby a grafiky. Výstava zkoumá vztahy mezi Švabinským, jeho žákem Františkem R. Dragounem, a Dragounovým žákem Daliborem Říhánkem.


Galerie Dragoun v Písku má tu čest představit výjimečnou výstavu 'Učitelé a žáci', která přináší poprvé do Písku originální díla Maxe Švabinského. Výstava m.j. osvětluje jedinečné vztahy mezi třemi významnými osobnostmi českého umění – Maxem Švabinským, ak. mal. Františkem Romanem Dragounem a ak. mal. Daliborem Říhánkem. Výstava „Učitelé a žáci“ je k vidění v Galerii Dragoun v Písku od 1.6 do 1.9. 2024.

Max Švabinský – pilíř českého umění Max Švabinský, jehož díla jsou v Písku vystavena vůbec poprvé, je považován za jednoho z pilířů českého umění. Narodil se v roce 1873 a během svého dlouhého a plodného života se vypracoval na mistra kresby a grafiky. Švabinský byl také uznávaným pedagogem, jehož vliv na české umělce byl a je nadále nezměrný. Jeho přístup k výuce byl založen na pečlivém studiu přírody a člověka, což ovlivnilo mnoho jeho studentů, včetně Františka Romana Dragouna.

František Roman Dragoun – geniální portrétista a krajinář Ak. mal. František Roman Dragoun, žák Maxe Švabinského, je známý svou schopností zachytit hloubku a emocionální intenzitu svých subjektů, což demonstruje v jeho portrétech a krajinomalbách. Dragounova tvorba je ovlivněna Švabinským, ale zároveň přináší nové perspektivy a techniky, které odrážejí jeho osobní zkušenosti a umělecký vývoj. V Písku, kde Dragoun prožil většinu svého života, se jeho dílo těší zvláštní úctě a obdivu.

Dalibor Říhánek – moderní interpretátor tradičních témat Ak. mal. Dalibor Říhánek, Dragounův žák, ve své tvorbě pokračuje v linii svých učitelů, zároveň ale přistupuje k tradičním tématům s moderním úhlem pohledu. Jeho díla jsou často experimentální, kombinují tradiční techniky s moderními médii a reflektují současné společenské otázky. Říhánkova schopnost transformovat klasické inspirace do nového kontextu demonstruje význam uměleckého mentorství a jeho vliv na současné umělecké vyjádření.

O výstavě: Výstava 'Učitelé a žáci' nabízí návštěvníkům nejen možnost obdivovat umělecká díla, ale také pochopit hlubší vztahy mezi učiteli a žáky a význam těchto vztahů pro tvorbu a vývoj umění. Výstava bude doprovázena řadou kurátorských prohlídek a programů, které jsou přizpůsobeny všem věkovým skupinám.

Díla Maxe Švabinského vystavené na výstavě „Učitelé a žáci“ pocházejí ze sbírek příspěvkové organizace Muzeum Kroměřížska, Alšovy jihočeské galerie a od soukromých sběratelů.

Datum vernisáže: sobota, 1. června, 17:00 hod Místo konání: Galerie Dragoun, Jungmannova 186, 397 01 Písek


Hrady.cz - letní kulturní festival 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Vizovické Trnkobraní 2024

Hlavní zprávy

 

Hrady.cz - letní kulturní festival 2024