Větrné elektrárny na Žibřidovském vrchu dostávají zelenou!

Plány na výstavbu větrných elektráren v jižních Čechách mají novou šanci na Žibřidovském vrchu v katastru Dolního Dvořiště po odmítnutí projektu v Rožmberku nad Vltavou kvůli odporu místních obyvatel a památkářů. Investor čelí stále dlouhému schvalovacímu procesu.


Plány na výstavbu větrných elektráren v jižních Čechách dostávají novou šanci. Navzdory odmítnutí projektu v Rožmberku nad Vltavou, je jeho realizace nyní reálnější v blízkosti Dolního Dvořiště. Investor, společnost Meridian Nová Energie, usiluje o postavení až pěti větrných elektráren na Žibřidovském vrchu. Tato oblast leží sice v katastru Dolního Dvořiště, avšak nachází se mnohem blíže k Rožmberku nad Vltavou.

Firma původně plánovala umístit větrníky přímo v katastru Rožmberku. Tento návrh však narazil na odpor místních obyvatel a památkářů, kteří chrání historický charakter oblasti. Přestože bylo v plánu vyhlásit referendum, nebylo to nakonec nutné. Památkáři jasně vyjádřili svůj nesouhlas s projektem.

Investor nicméně rychle našel nové místo pro svůj projekt a domluvil se s majiteli pozemků v katastru Dolního Dvořiště. V současnosti probíhají jednání s tamní obcí ohledně možné spolupráce. Místní obyvatelé, které Česká televize oslovila, jsou relativně neutrální nebo pozitivní vůči novému umístění větrníků. Eva Zemanová, obyvatelka obce, uvedla, že jí větrníky nevadí, protože jsou plánovány téměř deset kilometrů od obce.

Dvořišťské zastupitelstvo však ještě oficiálně projekt neodsouhlasilo. Členové zastupitelstva byli již informováni, ale jak uvedl Marek Vosyka, představitel energetické společnosti, projekt je teprve v počáteční fázi a čeká ho dlouhý schvalovací proces. Místostarosta Jaroslav Doucha podotkl, že konkrétní detaily ohledně kompenzací i případné levné energie budou diskutovány až po schválení projektu.

V blízkém okolí bude projekt pravděpodobně izolovaný. V sousedním Rožmberku a dokonce i na druhé straně hranice v rakouském Rainbachu je totiž stavba větrných elektráren odmítána. K této otázce se v Rainbachu chystá referendum.

Podle hejtmanství Jihočeského kraje je však podpora obnovitelným zdrojům energie vítaná. Kromě Dolního Dvořiště se plánuje výstavba větrných elektráren také u Strmilova na Jindřichohradecku, kde investor rovněž představil svůj záměr místním. Nadcházející měsíce by měly přinést další jednání a rozhodování o možné spolupráci mezi obcemi a investorem.


Vizovické Trnkobraní 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Hrady.cz - letní kulturní festival 2024

Hlavní zprávy

 

Hrady.cz - letní kulturní festival 2024