Zájem o práci u městské policie je nízký

Městští strážníci se kromě jiného zabývají odchytem toulavých zvířat, což je oblíbená činnost prachatického strážníka Miroslava Lahovce. Problémem je stárnutí strážníků, kdy průměrný věk vzrostl z 26 na 50 let. Městská policie Prachatice hledá nové strážníky, ale zájem je malý.


Ke každodenním povinnostem městských strážníků patří mimo jiné odchyt toulavých zvířat. Vysvětluje to prachatický strážník Miroslav Lahovec: „Obvykle to funguje tak, že nám někdo zavolá o ztraceném nebo toulavém psu. Pokud nenajdeme majitele na místě, psa převezeme do městských kotců.“ Péče o zvířata je pro něj oblíbenou činností: „Mám radost, když můžu někomu pomoci, ať už je to člověk či zvíře v nouzi. Pomoc druhým mě těší více než represe nebo řešení přestupků,“ dodává Lahovec.

Nacházení nových nadšených strážníků se ale stává stále větším problémem. Ředitel městské policie v Prachaticích Ivo Novotný sděluje, že průměrný věk strážníků se neustále zvyšuje. „V roce 1992, kdy byla městská policie založena, byl průměrný věk strážníků 26 let. Dnes je to už 50 let,“ upozorňuje Novotný.

U prachatické městské policie se brzy uvolní dvě pracovní místa, avšak zájem o ně je zatím malý. „Informaci o náboru jsme zveřejnili už před měsícem a zatím se přihlásily dvě osoby – jedna žena a jeden muž. Doufáme, že se ozve někdo další,“ konstatuje Novotný.

Do budoucna by nábor nových strážníků mohlo podpořit město samo. Starosta Prachatic Jan Bauer z ODS upřesňuje: „S panem ředitelem zvažujeme, jak tuto práci zatraktivnit. Zatím se nám to příliš nedaří. Možná budeme muset nabídnout benefity jako nástupní bonus nebo bytové zabezpečení. Bez těchto opatření bude do budoucna velmi obtížné najít kvalitní a ochotné strážníky.“

Problém nedostatku nových strážníků nezaznamenávají pouze v Prachaticích, ale jedná se o celorepublikový problém. To potvrzuje i předseda Svazu obecních a městských policií České republiky Martin Macháček.


Hrady.cz - letní kulturní festival 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Vizovické Trnkobraní 2024

Hlavní zprávy

 

Hrady.cz - letní kulturní festival 2024