Zvýšení daně z nemovitosti v Česku až pětinásobek!

V roce 2023 se v Česku zvýšila daň z nemovitosti o průměrně 80 %. Někde však nárůst dosahuje až pětinásobku. Finanční správa zaslala nové výměry začátkem dubna. Zvýšení daně se týká všech majitelů nemovitostí a může zahrnovat místní koeficienty.


 Daň z nemovitosti se letos zvýšila průměrně o 80 procent, ale v některých městech může být nárůst až pětinásobný. Nové výměry zasílá finanční správa poplatníkům od poloviny dubna a lhůta pro zaplacení daně nebo první splátky je do konce května.

Například květinářka Simona Karbulová, která platí daň za svůj byt v panelovém domě, obdržela výměr ve své datové schránce. Finanční správa rozeslala nové výměry zhruba čtyřem milionům poplatníků prostřednictvím datových schránek, e-mailové adresy nebo klasickou poštovní složenkou. Tato situace se dotýká všech majitelů nemovitostí, protože základní sazby daní u pozemků, staveb i bytových jednotek vzrostly. K celkovému nárůstu mohla navíc přispět i samotná obec zavedením místních koeficientů. Obyvatelé některých měst tak zaplatí násobně více než v předchozích letech.

Příkladem je středočeská Sázava, kde obyvatelé zaplatí zvýšení daně stanovené státem. Místní zastupitelstvo se rozhodlo místní koeficient neměnit, aby obyvatele dále nezatěžovalo, přestože peníze pokryjí klíčové výdaje, například na odpadové hospodářství a investice. V Bohumíně městské vedení nepřistoupilo ke změně daně po dobu dvanácti let, ačkoliv letos byla daň zvýšena kvůli konsolidačnímu balíčku. Místostarosta Bohumína Lumír Macura poznamenal, že někteří obyvatelé nejsou informováni o vládních změnách a jsou překvapeni vyššími částkami na výměrech.

Naopak ve Zlíně byl místní koeficient zvýšen a majitelé nemovitostí budou platit výrazně více. V průměru je daň čtyřikrát až pětkrát vyšší, což pocítí jak občané, tak firmy. Změny byly schváleny již v červnu minulého roku, kdy ještě nebylo zcela jasné, jak se budou vyvíjet státní sazby. Situace je různá po celém Česku. Další města jako Sezimovo Ústí daň nezvyšovala, protože to nepovažují za významný přínos pro místní kasu. V Třeboni dokonce přemýšlí o snížení daně pro místní obyvatele.

Daň z nemovitosti přináší významné prostředky do obecních rozpočtů a zároveň může ovlivnit místní realitní trh a složení obyvatelstva. Výnos z této daně se v posledních letech zvyšuje, a i když Češi stále platí jedny z nejnižších daní z nemovitostí v Evropě, nárůst sazeb je patrný. Dopad zvýšení daně je citelný a obcím přinese potřebné prostředky na financování jejich potřeb, ačkoliv to pro některé obyvatele znamená vyšší finanční zátěž.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

UNIWEB - weby od lidí pro lidi

Hlavní zprávy