Svatomartinské hody se blíží. Restaurace zvou na chutná menu, program zpestří další akce

Jedenáctý listopad každoročně přináší vrchol svatomartinského pohoštění. Restaurace chystají speciální menu, zavoní pečené husy a mladé víno je automatickou součástí nabídky.


Jihočeské podniky jsou připravené. Návštěvníky by kromě gastronomického zážitku měly nalákat i doprovodné akce, které se současně konají.

Podle předpovědi počasí se zdá, že svatý Martin letos bílého koně neosedlá. Teploty se mají držet výrazně nad nulou, a tak si na první sněhové vločky ve středních a nižších polohách ještě počkáme. Co se ale k magickému datu 11.11. každoročně s jistotou váže, to je svatomartinské posvícení, oblíbené husy nebo mladé víno. A letos tomu nebude jinak.

Některé podniky tuto tradiční podzimní akci spouštějí již na začátku listopadu, vyvrcholí zpravidla o víkendu od pátku 10. do neděle 12. listopadu, kdy už mají některá zařízení kapacity plně zarezervované. Kdo si touží pochutnat, měl by si svoji volbu rezervovat co nejdříve.

„Tématické hody ke svatomartinskému posvícení tradičně patří. Jsme rádi, že se staly pevnou součástí nabídky pro hosty v jihočeských restauracích. Z reakcí a zájmu vidíme, že jsou velmi oblíbené. Rádi bychom návštěvníky pozvali, aby návštěvu gastro provozů spojili s výletem na některý z přilehlých turistických cílů. Koná se také řada zajímavých akcí,“ pozvala vedoucí oddělení pro domácí cestovní ruch JCCR Tereza Procházková. 

Ke svatomartinskému víkendu se tématicky přímo hodí Festival vína v Českém Krumlově, který pokračuje až do 25. listopadu. Symbolicky 11. listopadu v 11.11 hodin přijede Martin na tamní náměstí Svornosti na bílém koni, přiveze první letošní víno. V Alšově jihočeské galerii v Hluboké nad Vltavou vrcholí výstava Metamorphoses (Proměny) švýcarského umělce HR Gigera.

Zajímavé akce se chystají napříč Jihočeským krajem. Například v Horní Plané na Lipensku projde 10. listopadu lampionový průvod, o den později budou zimu vítat na Zadově a ke Svatomartinské neděli 12. listopadu plánují program na Kamenném mostě v Písku. Je toho však mnohem víc.

Kam vyrazit za gastronomickými zážitky, jaké akce se k této listopadové tradici váží nebo jaké další události se konají, to vše zájemci naleznou na webu Jihočeské centrály cestovního ruchu https://bit.ly/svatomartinskahusa_jc.

Zdroj: TZ Jccr.cz


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 06.11.2023 13:32




0 +
 

Hlavní zprávy