Barokní lékárna ožije v klášteře Zlatá Koruna

Od roku 2024 bude expozice Barokní lékárna ve Zlaté Koruně lákat návštěvníky svou bohatou sbírkou lékárenského vybavení z 18. století. Expozice přiblíží historii a význam klášterních lékáren zároveň s životem v barokním klášteře.


Od roku 2024 se návštěvníci Zlaté Koruny budou moci těšit na skutečně jedinečný zážitek – prohlídku expozice barokní lékárny, která ožije na půdě proslulého kláštera. Výstava bude zahrnovat bohatou sbírku lékárenského vybavení z poloviny 18. století, což z ní činí nejen atraktivní, ale i cenný kulturní poklad s řadou cených artefaktů, vzácných nástrojů a vzácných léčivých rostlin.

Tento barokní klenot má fascinující historii. Původní lékárna byla součástí jezuitské koleje v Jihlavě, odkud se dostala až do soukromého vlastnictví rodiny Hrnčiříků. Expozice lékárny nabídne návštěvníkům jedinečný pohled do světa 18. století a poskytne zároveň detailní poznatky o historii a významu klášterních lékáren v rámci tehdejší společnosti.

Prohlídka expozice bude možná v rámci komentovaných prohlídek „Klášter s barokní lékárnou“, které se budou konat od jara do podzimu. Návštěvníci se tak budou moci seznámit s životem v barokním klášteře a jeho fungováním, vrcholem prohlídky pak bude samotná barokní lékárna a její fascinující soubor expozic.

Lékárny byly přirozenou součástí klášterů už od středověku. Klášterní zahrady, zasvěcené pěstování léčivých bylin, se staly základem pro výrobu medicamentum a medicina simplex. Zajímavostí je, že mnich, který se staral o zahradu a výrobu léků byl označován jako infirmarius.

Ve Zlaté Koruně má lékárna doloženou historii až do zrušení kláštera v roce 1785. Dokonce byla umístěna v části opatství, která byla stržena v 19. století. Expozice Barokní lékárna ve Zlaté Koruně tak nabídne návštěvníkům nejen unikátní zážitek, ale i příležitost lépe pochopit význam, proměny a bohatou historii klášterního života.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy