Strakonická teplárna plánuje ekologický kotel

Strakonická teplárna spaluje biomasu a snižuje tak emise CO2. Převážka biomasy již probíhá po železnici, což snižuje dopravu a emise z kamionů. Plánuje investici do ekologického kotle pro spalování pouze biomasy.


Strakonická teplárna se přidala k trendu spalování biomasy, což pomáhá snižovat množství emisí oxidu uhličitého. Díky přechodu na tuto ekologickou surovinu ve formě štěpky dosáhla teplárna historicky nejlepších výsledků v poměru spalovaného uhlí.

Pavel Bulant, ředitel teplárny ve Strakonicích, uvádí, že v minulém roce bylo spáleno přes 100 tisíc tun biomasy, což představuje 93 procent celkové roční spotřeby. Za pět let se tak podařilo snížit množství spalovaného uhlí z původních 90 tisíc tun na osm tisíc tun.

Spalování biomasy přináší pozitivní dopady na životní prostředí. Zatímco v roce 2018 bylo vyprodukováno přes 130 tisíc tun CO2, v minulém roce to bylo pouhých 13 tisíc tun. To znamená, že se množství emisí oxidu uhličitého snížilo na desetinu původní hodnoty.

Ačkoliv současná technologie výroby tepla již dosahuje vysokých ekologických standardů, stále existují limity, které nedovolují úplné vyřazení uhlí ze spotřeby. Strakonická teplárna proto plánuje investici do nového ekologického kotle, který bude schopen spalovat pouze biomasu.

Místostarosta města Rudolf Oberfalcer potvrzuje plánovanou rekonstrukci teplárny, díky které by mělo dojít k certifikovanému stoprocentnímu spalování štěpky. Tento krok má zásadní význam pro snižování emisí oxidu uhličitého v regionu.

Teplárna navíc začala dopravovat biomasu po železnici místo kamionů. Jedna dodávka vlakem dokáže nahradit až 70 kamionových dodávek, čímž se nejen snižují emise CO2 pocházející ze spalování nafty, ale zároveň se také snižuje provoz na silnicích.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy