Talentované matematičky bojují v olympiádě

Nejlepší matematici Česka se setkali v Budějovicích na celostátním kole matematické olympiády. Padesát studentů z celého Česka se utkalo o titul nejlepšího matematika a programátora. Akce má velký význam pro budoucí vědecký a technologický vývoj.


Nejnadanější matematici se sešli v Budějovicích, kde probíhá celostátní kolo předmětové soutěže. Padesát talentovaných studentů z celého Česka zde bojuje o titul nejlepšího matematika, včetně Anastázie Bredichin a Terezy Černé z Prahy, které mají před testem zvláštní zvyk – zaskákat si, aby rozproudily krev a možná se trochu zbavily nervozity.

Anastázie se cítí optimisticky, jelikož úlohy považuje za lehčí a zvládla všechno vyřešit. „Na druhou stranu jsem víc nervózní před druhým dnem, protože mi na tom pořád záleží,“ svěřuje se. Tereza zase říká: „Já jsem si řekla, že v životě jsou důležitější věci, ale přijde mi, že mi to jde, a proto dělám ty olympiády. Samozřejmě mě to musí také trochu bavit.“ Oba dvě vnímají, že v celostátním kole matematické olympiády je převaha chlapců.

Kromě ryze matematického zaměření se studenti mohou utkat také v programovací soutěži. „Soutěžit bude třicet nejlepších programátorů z celé republiky, i Jihočeský kraj mezi nimi má zástupce,“ říká organizátor olympiády Radek Trča. Podle něj má soutěž velký význam pro budoucí vývoj vědeckých a technologických oborů.

Nejenže tato akce poskytuje studentům možnost zúčastnit se prestižní soutěže, ale také umožňuje rozvíjet další dovednosti a zájmy. Talentovaní matematici mají šanci získat uznání a podporu od vrstevníků i profesionálů, což jim může otevřít dveře k dalšímu vzdělání a kariérnímu rozvoji. Celá akce má proto pozitivní dopad na budoucnost českého vědeckého a technologického prostředí.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy