Zubři oživují Lipensko v nová rezervaci

Na Lipensku vzniká zubří rezervace za účelem podpory biodiverzity rostlin a živočichů. Geneticky různorodé stádo zubrů bylo nedávno vysazeno poblíž Lipenské přehrady v rámci projektu organizace Česká krajina.


V nádherné krajině Lipenska se začíná psát nová kapitola příběhu zubrů v České republice. Geneticky různorodé stádo těchto majestátních zvířat bylo nedávno vysazeno nedaleko Lipenské přehrady v rámci projektu organizace Česká krajina. Cílem je napomoci obnovit přirozenou rovnováhu v přírodě a podporovat rozmanitost rostlin i živočichů.

První skupina zubrů byla přivezena na Lipensko před několika dny z různých českých chovů. Zde se začínají seznamovat s ostatními obyvateli rezervace, jako jsou divoké koně. Nové prostředí jim zatím nečiní potíže, i když se zpočátku držely spíše v ústraní. Časem se však stále více přibližují ke svým pastvinám a ostatním zvířatům.

Podle biologa z Biologického centra Akademie věd, Miloslava Jirků, jsou zubři pro udržení druhově pestrých společenstev rostlin a živočichů nepostradatelní. Velké kopytníky, jako jsou koně, zubři a pratuři, totiž dokážou efektivně a přirozeně udržovat biodiverzitu v přírodě. Například zubři žerou plevel, čímž pomáhají omezit jeho šíření a umožňují tak růst rozmanitějším rostlinám.

Zubři mají také pozitivní vliv na živočichy žijící v křoví. Svým pohybem vytvářejí v křoví cestičky, které mohou sloužit jako útočiště pro koroptve, křepelky, zajíce či jiné živočišné druhy. Díky svému vlivu na životní prostředí tak zubři přispívají k bohatosti života v české přírodě.

V současné době existuje v České republice celkem patnáct rezervací s velkými kopytníky. Pouze čtvrtina z nich však spadá pod státní nebo obecní vlastnictví. Proto je podle ředitele ochranářské společnosti Česká krajina, Dalibora Dostála, důležité spolupracovat i se soukromými vlastníky.

O budoucnosti zubří rezervace na Lipensku a dalších lokalitách v Česku rozhodují také turisté a místní obyvatelstvo. Je třeba zabezpečit, aby zubři měli dostatek klidu, ale zároveň byl umožněn kontakt člověka se zvířaty, který má výchovný charakter a ukazuje zájem veřejnosti o ochranu přírody.

Plány na další rezervace určené pro zubry, divoké koně a pratuři existují i v jiných oblastech České republiky. Jedna z nich je například na Šumavě nebo ve vojenském újezdu Boletice. Tímto způsobem se postupně vrací zubři do české přírody, kde jim patří právem svým historickým pozemkům.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy