Alena Hron ovládne Jihočeskou filharmonii

Jihočeská filharmonie uvádí novou šéfdirigentku Alenu Hron, první šéfdirigentku v historii České republiky, která zaujímá tak významný post. Hron přináší odbornost, energii a nadšení pro umění.


Od sezóny 2024/25 se na pozici šéfdirigentky Jihočeské filharmonie objeví nová tvář - Alena Hron. Alena nastoluje důležitý milník v historii české hudby, neboť se stává první šéfdirigentkou v dějinách České republiky zastávající tak významný post. Přináší s sebou nejen svou odbornost, ale také energii a nadšení pro umění a její perspektivy v rozvoji orchestru.

Hron se již etablovala jako jeden z nejtalentovanějších dirigentů mladé generace. Její debut na prestižním hudebním festivalu Pražské jaro v květnu 2023 s Symfonickým orchestrem hl. m. Prahy FOK byl pozitivně přijat kritiky a označen za triumfál. Spolupráce s různými symfonickými orchestry jí umožnila posilovat její vazby v hudebním světě.

Alena Hron absolvovala dirigování w Pražské konzervatoři, kde také studovala skladbu a aranžování populární hudby. Své studium dirigování pokračovala na pražské AMU, přičemž rok strávila na Norges musikkhogskole v Oslu. Vylepšovala své dovednosti také za účelem zahraničním mistrovskými kurzy s Vasilijem Petrenkem, Christianem Ehwaldem a Stefanem Parkmanem.

Od září 2022 studuje na prestižní Zürcher Hochschule der Künste ve výběrovém magisterském programu v třídě J. Schlaefliho a Ch. M. Muellera. Díky tomu měla možnost již řídit orchestry v Kostnici, Amiens, Göttingen nebo Soluni. Její záliba ve skládání a dirigování se projevuje v projektech, které propojují klasický a populární žánr. Mezi její nejznámější díla patří písňový cyklus Otče náš pro smíšený sbor a kapelu, který uvedla na několika místech v České republice.

Alena nejen skladá a diriguje, ale také hraje na housle, klavír a zpívá, což dokazuje její autorskou tvorbu. Jejím příchodem do role šéfdirigentky Jihočeské filharmonie se otevírají nové možnosti a horizonty pro orchestr, jeho členy a příznivce v oblasti klasické hudby. Již nyní je velkým očekáváním, jaké úspěchy a inovace přinese Alena Hron do tohoto zavedeného uměleckého tělesa.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy