Archeologický unikát: Středověká pec a lidské ostatky pod muzeem

Při rekonstrukci Volyňského muzea byla objevena neobvyklá středověká pec na pálení vápna. Úkaz je pozoruhodný a unikátní pro oblast. Nálezy keramiky a lidských ostatků svědčí o centru života v minulosti. Pec bude chráněna geotextilií, ale není v plánu ji vystavovat veřejnosti.


Při opravě volyňského muzea objevili středověkou pec na pálení vápna

V průběhu probíhající rekonstrukce Volyňského muzea archeologové objevili neobvyklou středověkou pec na pálení vápna. Nález vyvolal zájem odborné i laické veřejnosti, neboť jde o unikátní doklad o využívání starobylych technologií v době středověku v regionu.

Archeologický průzkum proběhl na místě bývalých děkanských stájí a stodol, které se nacházejí pod podlahou aktuálně rekonstruované muzejní budovy. Kromě středověké pece byly v těsném sousedství objeveny také zlomky keramiky a lidské ostatky z hrobů bývalého hřbitova. Ty svědčí o tom, že tato oblast byla v minulosti centrem života a smrti obyvatel Volyňského kraje.

Podle ředitele muzea Karla Skalického je přítomnost středověké pece na tomto místě pozoruhodná a unikátní. Zmínil však, že původní projekt rekonstrukce nepočítal s vystavením objevené pece veřejnosti: 'Museli bychom úplně změnit veškeré plány rekonstrukce muzea. A na to není čas a ani peníze,' říká Skalický.

Navzdory tomuto omezení se pec bude chránit a nezničí se. Karel Skalický dodal: 'Určitě ji nezničíme. Jemně ji zasypeme a třeba se k tomu může někdo někdy za sto let vrátit.' Pec bude překrytá speciální geotextilií, která zaručí její ochranu.

Kompletní rekonstrukce Volyňského muzea bude stát několik desítek milionů korun a potrvá až do roku 2025. Nyní probíhá první etapa rekonstrukce. Vysoce hodnotné artefakty nalezené v peci a v jejím okolí, jako jsou zbytky ostení gotického kostela nebo různých křížků a drobných svatostánek, budou umístěny v muzejním depozitáři. Některé z nich by mohly být v budoucnu vystaveny veřejnosti.

Ředitel muzea také zmínil, že dřívější archeologický průzkum při rekonstrukci odhalil v jiné části studnu, která zůstane zachována pro veřejnost. Volyňské muzeum se stará o desítky tisíc předmětů a sídlí v bývalé gotické tvrzi z první poloviny 14. století. Opevnění včetně bašty, příkopu a parkánu pak vzniklo na počátku 16. století.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy