Archeoskanzen Trocnov dokončen

Dokončení výstavby Archeoskanzenu Trocnov v jihočeském kraji nabízí návštěvníkům pohled do středověkého života a historie Jana Žižky. Areál se skládá ze Zemanského dvorce a Venkovské osady a připravuje se výstavba návštěvnického a edukačního centra.


V jihočeském kraji se nedávno dokončil výstavba Archeoskanzenu Trocnov, jehož realizace byla značným investičním počinem. Tento volnočasový areál nabízí návštěvníkům možnost ponořit se do historie a kultury husitského vůdce Jana Žižky, jehož rodiště je spojeno s touto lokalitou. Nyní, když byly dokončeny všechny stavební objekty, se začíná připravovat poslední fáze: výstavba návštěvnického a edukačního centra s potřebnou infrastrukturou.

Navázání spolupráce mezi investorem a předním českým odborníkem na lidovou architekturu a historické konstrukce, profesorem Jiřím Škabradou, byl klíčovým krokem. Společně s architektem Petrem Chotěborem a Petrem Dostálem se pustili do projektování archeoskanzenu, který by dokázal přiblížit středověký život na pomezí 14. a 15. století.

Trocnovský Archeoskanzen se pyšní dokonalým ztvárněním středověké vesnice a života tehdejší doby. Za pravdivostí staveb nezaostávají ani dobové technologie, které se zaměřují především na opracování dřeva a tvorbu střech. Prohlídkový areál je rozdělen na dva okruhy: Zemanský dvorec a Venkovská osada.

První okruh, Zemanský dvorec, názorně představuje každodenní život vyšší šlechty, a to prostřednictvím obytného domu, sýpky, stáje, stodoly a dalších drobných staveb. Druhý okruh, Venkovská osada, naopak představuje typické vesnické stavby předhusitské doby, jako jsou obydlí bezzemka, chalupníka či sídlo sedláka. K těmto objektům se přidávají i další hospodářské prvky, jako jsou štěpnice, zahrady, polička či ohrady s chovnými zvířaty, čímž dokreslují obraz středověkého venkova a jeho obyvatel.

Archeoskanzen v Trocnově tak představuje unikátní možnost nahlédnout do života a odlišných spektrí života v době středověku. Díky pečlivě provedeným rekonstrukcím na podkladě odborných znalostí tak navštívit této areál nabízí neopakovatelný zážitek z doby Jana Žižky. Připravované návštěvnické a edukační centrum jistě dokáže ještě více obohatit edukační potenciál tohoto místa, aby se stalo atraktivním cílem pro mladší i starší generace zvídavých návštěvníků.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy