Candáty v Lipně likvidují sumci

Vědci z Biologického centra Akademie věd a rybáři z Jihočeského regionu spolupracují na projektu zaměřeném na candáty v Černém jezeře. Studie zahrnuje konstrukci umělých hnízd pro candáty za účelem zjištění potenciálních překážek růstu populace této ryby.


V posledních letech se výzkumníci z Biologického centra Akademie věd ČR společně s rybáři z Jihočeského územního svazu Českého rybářského svazu zaměřují na ochranu candátů v lipenské přehradě. Projektem je nasazení šedesáti kovových roštů, pokrytých černými kulatými kartáči, které slouží jako umělá hnízda. Tato inovativní opatření mají pomoci vzkřísit klesající populaci candátů, která čelí rostoucímu počtu predátorů – především sumců.

Sumci, známí pro svou velikost a predátorskou povahu, jsou vrcholovými predátory v českých vodách a v poslední době se jejich populace v lipenské nádrži zvýšila. Jejich přítomnost může mít devastující dopad na candáty, neboť sumci mohou konzumovat jikry candátů hlídané samci ve hnízdech. To představuje značný problém, protože candáti jsou důležitou součástí ekosystému jezera a regulují populace bílých ryb, jako jsou oukleje, cejnci nebo plotice, které by se jinak mohly přemnožit a zatížit ekosystém.

Hlavním cílem projektu je poskytnout candátům bezpečná místa pro tření a zvýšit šance na přežití jejich potomstva. Umělá hnízda jsou umístěna v mělkých vodách, kde mají rybáři a vědci lepší přístup k pravidelnému monitorování. Tato strategie umožňuje lépe sledovat úspěšnost rozmnožování a zároveň identifikovat hlavní hrozby.

Kromě sumců mohou na populaci candátů vliv mít i další faktory, jako jsou klimatické změny, nedostatečné rozmnožování, parazity a nemoci, nebo přílišný rybářský tlak. Vědci proto pracují s několika hypotézami a pečlivě monitorují všechny potenciální vlivy, aby mohli efektivně reagovat a přizpůsobovat ochranná opatření.

Projekt je příkladem úsilí o zachování biodiverzity a vyváženého ekosystému v Lipně, což je nejen důležité pro ochranu druhů, ale také pro celkovou kvalitu vodního prostředí. Výsledky tohoto výzkumu mohou poskytnout cenné informace pro další ochranná opatření v jiných vodních oblastech České republiky.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy