Čištění nádrže Bagr

Vodní nádrž Bagr v parku Stromovka v Českých Budějovicích prochází čištěním a údržbou, aby zlepšila kvalitu vody a optimalizovala prostředí pro vodní život. Plány zahrnují zřízení kořenové čistírny, zahrnutí vodních květin a snahu udržet Bagr bez ryb.


Vodní nádrž Bagr se v posledních týdnech postupně vypouští, aby kapacita pro vodní život mohla být optimalizována. Toto rozhodnutí udělala vedoucí radnice Českých Budějovic po učiněném výzkumu, pro nějž bylo zjištěno, že obsahuje příliš mnoho ryb, což byl hlavní důvod zakalení vody.

Podle náměstkyně primátorky Budějovic, Zuzany Kudláčkové /Piráti/, záleží na rychlosti, s jakou se podaří untavit a snížit naplnění zanesením bahna a podobných látek, jako je fosfor, záleží, jak rychle se bude na tomto místě stabilizovat rybí populace. Jakmile se to stane, budou potřeba další opatření pro údržbu vodní hladiny, jako jsou kořenové systémy vodních rostlin a také čištění vody při přítoku.

Bylo všeobecně překvapivé, že bylo méně sedimentu, než se očekávalo. Dno a břehy nyní technické služby čistí od nepořádku.

Radek Kyrian, vedoucí odboru ochrany životního prostředí magistrátu Českých Budějovic, poznamenal, že provádění měkkých opatření pro zlepšení kvality vody v typu tohoto určení není běžné. Původně bylo plánováno napustit pitnou vodu, ale nyní je napuštěna z Vltavy, což nám přináší živiny, které se snažíme ovládat prostřednictvím těchto opatření.

Jedním z budoucích plánů je zřízení kořenové čistírny na přítoku. Na obhospodařování fosforu budou zahrnuty rovněž vodní květiny. Další opatření zahrnuje snahu uchovat Bagr bez ryb, aby se předešlo disruption, kterou ryby mohou vyvolat v systému.

Nádrž Bagr, která je součástí chráněného ekosystému a významného krajinného prvku Stromovka, je domovem mnoha zajímavých druhů rostlin a živočichů. Je také důležité poznamenat, že tato dvoumetrová nádrž nikdy nebude sloužit jako veřejné koupaliště, protože to by vyžadovalo poplatek za vstup, což občané pravděpodobně neocení.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy