Dokončení dálnice D3 u Tábora má dodavatele

Práce na úseku dálnice D3 mezi Kaplicí-nádraží a Nažidla bude vrcholem infrastrukturních projektů tohoto roku. Konsorcium společností MI Roads, Doprastav a Duna Aszfalt má projekt za téměř 4,3 miliardy korun.


Vrcholem infrastrukturních projektů tohoto roku bude práce na úseku dálnice D3 mezi Kaplicí-nádraží a Nažidla. Realizaci tohoto projektu bude mít na starosti konsorcium společností MI Roads, Doprastav a Duna Aszfalt. Tyto firmy získaly zakázku za téměř 4,3 miliardy korun bez DPH.

„Stavební povolení pro tento úsek dálnice o délce 12 kilometrů je vydané v právní moci a majetkoprávní příprava je rovněž dokončená,“ uvedl ředitel Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl. Je tedy velmi pravděpodobné, že v následujících týdnech se na místě objeví první stavební technika a začne plný provoz výstavby.

Jednoduché to však doposud nebylo. Konsorcium společností, jež předložilo nejvýhodnější nabídku, totiž podalo stížnost k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. „Takový krok je zcela ojedinělý. Kromě stížnosti na ÚOHS samotnými MI Roads, jsou na D3 podané také námitky vztahující se na proces výběru zhotovitele,“ vysvětlil Radek Mátl. ÚOHS tedy dočasně zakázal podepsání smlouvy s potenciálním vítězem soutěže.

I přes tento komplikovaný vývoj je cílem mít jihočeský úsek D3 kompletně dokončen a v provozu do roku 2026.

Radek Mátl také oznámil, že ŘSD uzavřelo smlouvu se společností Porr, která by za 11,8 milionu korun bez DPH měla dokončit posledních 400 metrů D3 kolem Tábora. Doba realizace tohoto projektu by měla být 40 dní.

Jedná se o složitou věc s mnoha rovinami, mezi něž patří také celá otázka Bratránkových, kteří odmítají se na základě požadavku ŘSD přestěhovat. Tragikomické je, že tahle situace začala před 25 lety s chybným rozhodnutím na stavebním úřadu v Tábore.

Do konce roku by ŘSD mělo zprovoznit tři úseky D3 z Českých Budějovic až po Kaplici-nádraží. Cesta k rakouským hranicím na trase od Prahy, nebo Tábora tak bude výrazně rychlejší a bezpečnější.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy