Finanční problémy zasahují jihočeské zámky

Dražší vstupné a méně prohlídkových tras čeká návštěvníky jihočeských hradů a zámků kvůli prudkému nárůstu nákladů na provoz a snížení finanční podpory od ministerstva kultury.


Letošní turistická sezona se pro návštěvníky jihočeských hradů a zámků nejspíš neobejde bez úsporných opatření. Jak nám potvrdil kastelán zámku v Jindřichově Hradci Jan Mikeš, náklady na provoz hradů a zámků prudce vzrostou, především v důsledku nové legislativy, která ovlivňuje dohody o provedení práce a pracovní činnosti. To způsobí, že se průvodníci prodraží zhruba o třicet procent, čímž se počet průvodců na hradech a zámcích sníží zhruba o třetinu.

Tento vývoj bude mít dopad na některé služby, které hrad Jindřichův Hradec nabízí. „Od roku 2016 jsme návštěvníkům, kteří si rádi prochází prostory sami, nabízeli prohlídkovou trasu v gotickém hradě. Podle kastelána je tato služba velmi oblíbená, zejména mezi zahraničními turisty. Avšak kvůli novým finančním nákladům bude tato možnost pravděpodobně omezena nebo zrušena. Podobné omezení může postihnout i další prohlídkové trasy a výstavy na hradech a zámcích.

Jan Mikeš rovněž dodává, že v některých případech bude nutné zvýšení ceny vstupného pro dospělé. Původně byly v úvahu brány i uzavírky některých výstav v zámeckých prostorech, jakou by byla expozice o rodu Černínů či výstava loutek Stanislavy Stuchlé. Naštěstí se podařilo najít řešení, jak výstavy udržet otevřené a přitom zatraktivnit nabídku sbírkou lega, což by mělo přilákat navíc mladé návštěvníky.

Následkem náročné ekonomické situace jsou nuceni jihočeské hrady a zámky zvyšovat vstupné v průměru o šest procent. Petr Pavelec, šéf jihočeských památkářů, vysvětluje, že klíčovou roli hraje výrazný nárůst cen energií a také snížení finanční podpory od ministerstva kultury. To znamená, že památkové objekty jsou nuceni hledat další zdroje příjmů, aby mohly pokrýt své náklady.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy