Jihočešská turistika láká Poláky - očekává se nárůst návštěvnosti

Jižní Čechy zaznamenaly nárůst turistů, zejména Čechů, Němců, Rakušanů, Poláků a Slováků, nicméně čísla zůstávají nižší před pandemií koronaviru. Počet čínských turistů výrazně klesl, asijská klientela zaznamenává citelný úbytek. JCCR se zaměřuje na propagační a marketingové akce pro sousední země.


Jižní Čechy, oblíbená turistická destinace v srdci střední Evropy, každoročně přitahuje tisíce návštěvníků ze zahraničí. Tento kraj láká turisty svými malebnými městečky, historickými památkami a nezapomenutelnými zážitky v podobě prohlídky zámků a hradů, plavby po kanálech a aktivních dovolených. Podle posledních statistik dochází k nárůstu počtu turistů v regionu, avšak čísla před pandemií koronaviru byla vyšší.

Většinu hotelových hostů tvořili Češi, následováni německy mluvící klientelou. Dovolenou na jihu Čech ale tráví stále více Poláků - a právě na ně se chce Jihočeská centrála cestovního ruchu (JCCR) více zaměřit. Vloni jich přijelo 19,5 tisíce. Podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) se v kraji ubytovalo meziročně o třináct procent lidí více, na hodnoty z předcovidového roku 2019 to ale stále o sedm procent nestačilo. V žebříčku nejnavštěvovanějších regionů se Jihočeský kraj umístil na třetí příčce, více turistů loni zamířilo - stejně jako v předchozích letech - do Prahy a na jih Moravy.

„Jednalo se především o tuzemské hosty, kteří se na celkovém počtu klientů v hotelech a penzionech podíleli ze tří čtvrtin. Čech se ubytoval v průměru na tři noci, cizinec na dvě,” sdělila Irena Kovárnová z Krajské správy ČSÚ v Českých Budějovicích.

Zájem o prohlídky památek roste, hostů přibylo v Třeboni i na Hluboká

Velký zájem o region mají mezi cizinci hlavně Němci a Rakušané, minulý rok jich dohromady přijelo 163,8 tisíce. Dorazil i vyšší počet Slováků, Nizozemců a Poláků. Přestože četnost cizinců v regionu každým rokem roste, ani zdaleka se neblíží hodnotám před covidem.

„Vlivem pandemie se změnila základní struktura hostů. Zatímco v letech před pandemií lidí ze zahraničí tvořili více než třetinu z počtu hostů a zhruba čtvrtinu z počtu přenocování, v letech 2020 a 2021 představovali i méně než desetinu. Od roku 2022 se jejich podíl zvyšoval, v roce 2023 se na počtu hostů podíleli dvaceti šesti procenty,” propočítala Kovárnová. Co se týče tuzemských cestovatelů, ti vloni výsledky návštěvnosti z roku 2019 překonali, přijelo jich přes 158 tisíc.

Odlišná skladba hostů z ciziny se promítla rovněž do návštěvnosti exponovaných památek. „S uplynulou návštěvnickou sezónou jsme spokojeni, protože o památky byl větší zájem než v roce 2022. Zároveň na většinu z nich přichází méně návštěvníků, než bylo zvykem před pandemií covidu a válkou na Ukrajině. To má nejvýraznější dopad na návštěvnost zámků v Krumlově a Hluboké, kde chybějí hlavně zahraniční turisté z Asie a také z Ruska, kteří jezdili zejména v zimním období,” bilancoval ředitel jihočeských památkářů Petr Pavelec.

JCCR láká do kraje hosty propagačními akcemi, cílí v nich především na sousední státy. „V souvislosti s opraveným budějovickým nádražím uděláme novou kampaň pro Jižní expres, který projíždí přes jižní Čechy a míří do rakouského Lince. Hezká čísla jsme zaznamenali u Poláků, kteří jsou pro nás trh novinkou. Každou kampaň pro Polsko nám několikanásobně stoupá návštěvnost webových stránek a sociálních médií. Připravili jsme proto jejich rozšíření o verzi v polštině,” doplnil Soukup.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy