Kontrola odhalila rozmrazený kebab o hmotnosti 2029 kg

Celníci zastavili dodávku 2029 kg kebabu v Jihočeském kraji, když zjistili, že část mraženého kebabu vykazuje známky rozmrazení. 40 kg nesplňovalo veterinární požadavky a bylo znehodnoceno. Přepravce čelí pokutě až 10 milionů Kč.


Příslušníci oddělení Mobilního dohledu Celního úřadu pro Jihočeský kraj zastavili dodávkové vozidlo s mrazicím zařízením obsahující úctyhodných 2029 kilogramů kebabu na počátku března. Celá akce proběhla v katastru obce Strážné na Prachaticku, nedaleko hranice s Německem.

Vizuální kontrolou nákladového prostoru si celníci všimli, že část přepravovaného mraženého kebabu vykazovala známky lehkého rozmrazení. Ukázalo se, že pocitová teplota celé zásilky je mnohem vyšší, než uvádí výrobce produktu, což je v rozporu s pravidly pro přepravu potravin – doporučená teplota je -18 stupňů Celsia.

Pracovníci celního úřadu neprodleně kontaktovali Státní veterinární správu. Inspektoři přijeli na místo a po provedených měřeních rozhodli, že část zásilky o hmotnosti 40 kilogramů nevyhovuje stanoveným veterinárním požadavkům. Neodpovídající zboží bylo zajistěno a znehodnoceno modrou barvou. Také byla nařízena jeho likvidace v asanačním podniku.

Představitelé krajské veterinární správy případ převzali a zahájili správní řízení s přepravcem o udělení postihu. Ten se nyní může potýkat s pokutou v řádech až do 10 milionů korun za porušení zákona o potravinách.

Díky rychlému zásahu celníků tak nekvalitní potraviny nepřišly do styku s koncovými zákazníky. Mluvčí Celního úřadu pro Jihočeský kraj, Radek Krčada, ujistil: 'Jihočeští celníci budou i nadále pokračovat v kontrolách nejen dodávkových vozidel a zajistí tak, aby podobné případy nepřehledli.'


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy