Jihočeský kraj a Kraj Vysočina podpoří provoz turistických vlaků mezi Jindřichovým Hradcem a Novou Bystřicí

Poslední jízdy úzkokolejných vlaků proběhly v roce 2022. Nový dopravce Gepard Express je naděje pro obnovení jízd především pro turisty. Jihočeský kraj a Kraj Vysočina podpoří provoz turistických vlaků mezi Jindřichovým Hradcem a Novou Bystřicí.


Poslední jízdy úzkokolejných vlaků na rozhraní Vysočiny a jižních Čech se uskutečnily v roce 2022. Od té doby tratě zůstaly bez provozu. Operator Jindřichohradeckých místních drah se v současnosti nachází v insolvenci a prochází procesem reorganizace.

Existuje však naděje, že se dráhy znovu oživí, alespoň pro turistické účely. Jihočeský kraj vybral nového dopravce a podle Davida Hocke, mluvčího hejtmanství, se nabídka společnosti Gepard Express ukázala jako nejvýhodnější. „Jihočeský kraj zvážil dvě nabídky a rozhodl se pro společnost Gepard Express, která navrhla nižší cenu za kilometr a také nižší celkovou kompenzaci pro rok 2024,' uvedl Hocke.

Jihočeský kraj se rozhodl poskytnout finanční podporu provozu turistických vlaků na trati mezi Jindřichovým Hradcem a Novou Bystřicí. Kraj Vysočina zajistí dopravní spojení do Obrataně a také si vybral Gepard Express jako dopravce. První vlaky by měly na koleje vyjet ve druhé polovině června, podle Jitky Svatošové, mluvčí Kraje Vysočina.

„V navrhovaném jízdním řádu se očekává, že provoz bude zahájen v červnu a pokračovat až do konce října tohoto roku. V příštích letech je možné, že provoz bude pokračovat v podobném režimu,“ uvedla Svatošová.

Na základě rozhodnutí bude Gepard Express s Jihočeským krajem uzavírat smlouvu pro aktuální sezónu, zatímco s Krajem Vysočina pětiletý kontrakt. Albert Fikáček, majitel společnosti Gepard Express, výhledově plánuje nasadit vlaky již od poloviny června.

„Nabídli jsme kraji provoz s existujícími vozidly, které jsou majetkem úpadce, Jindřichohradeckých místních drah. Pět vlaků denně z Jindřichova Hradce do Nové Bystřice, čtyři vlaky do Kamenice nad Lipou a dva do Obrataně,“ dodal Fikáček.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy